Allmänt

Apple AirPods Pro 2 utan LossLess – hur har hörlurarna blivit bättre?

I en unik intervju med en ingenjör på Apple så har vi fått reda på hur AirPods Pro 2 har blivit bättre än föregångarna – trots att hörlurarna saknar stöd för LossLess-formatet. Det är Esge Andersen som arbetar inom Apples akustisk-team som har pratat med webbsajten What Hi-Fi och ger oss insyn i företagets tankar och tycken vid utvecklingen av lurarna.

Den första viktiga insikten som Esge ger oss är att Apple inte tycker att Bluetooth-standarden i sig själv är begränsande för ljudkvaliteten. Faktum är att företaget tror att de kan fortsätta att öka ljudkvaliteten en hel del – trots att Bluetooth har en begränsad bandbredd för den trådlösa överföringen av data. Även pålitligheten vid dataöverföring ska kunna öka.

Lästips: Tips: Volymkontrollen i AirPods Pro 2 kan stängas av (med iOS 16.1)

Idag handlar det mer om att skapa en stabil, säker och pålitlig dataöverföring som fungerar i alla lägen, snarare än att försöka göra att musiken låter bättre. Esge menar att det handlar om att skapa en robust funktionalitet som passar alla situationer och miljöer.

Vid slutet av dagen så handlar det om att kompromissa, för vi kan inte göra det perfekt för alla än.

Esge Andersen, Apple

LossLess-formatet heter egentligen ”Lossless Audio Codec (ALAC)” och idag har i princip all musik på Apple Music stöd för det. Ljudets upplösning sträcker sig från 6-bitars i 44.1 kHz till 24-bitars i 192 kHz. Men dina AirPods-lurar stöder inte ALAC och kan inte dra nytta av fördelarna om du inte har trådanslutna lurar till en hörlursförstärkare.

Det som gör formatet så bra är att all ljuddata komprimseras för att ta mindre plats, utan att det påverkar ljudet. På svenska kallas det ”förlustfri komprimering”. När informationen har komprimerats så kan det ”packas upp” vid uppspelning utan att någon som helst data har tagits bort.

Även utan ALAC-stödet så har AirPods Pro 2 många och tunga förbättringar som gör dem nämnvärt bättre än sina föregångare från 2019. Exempelvis är ljudkvaliteten mycket högre även utan LossLess-formatet, brusreduceringen är upp till dubbelt så effektiv och transparensläget låter nu mycket bättre – du behöver inte brusreduceringsläget för att få bästa möjliga ljudkvalitet.

Vi vill förbättra ljudkvaliteten ännu mer och kan göra det på fler sätt. Vi tror inte att kodeken är begränsningen för ljudkvaliteten med Bluetooth.

Esge Andersen, Apple

Där konkurrenten erbjuder stöd för Sony LDAC, MQair och aptX Lossless så är det ändå något av en teknisk miss att Apple inte kan erbjuda LossLess / ALAC till AirPods-serien.

AirPods Pro 2 är ruskigt bra och när andra generationens AirPods Max släpps så lär de vara kraftigt förbättrade, oavsett om de klarar LossLess eller inte. Apple har gjort något riktigt bra här, utan tvekan. Men trots den tekniska utvecklingen inom hörlursserien så står de ändå ett steg bakom konkurrenterna kring hur de nyttjar Bluetooth-tekniken.

Sannolikt är det ett medvetet, strategiskt steg som oundvikligen kommer att leda till en framtida AirPods-hörlur med stöd för högupplöst LossLess-ljud som Apple kallar ”vår bästa AirPods någonsin” och sen höjer priset likt tidigare produktsläpp.

Via iJunkie

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button