Allt om Oculus Quest 3 – nyheter, rykten & detaljer
Oculus Quest 3 är under utveckling. Redan idag – innan Meta har hunnit visa kommande Quest Pro – så har de första detaljerna om det kommande VR-headsetet läckt ut.
Den här modellen förväntas att placeras mellan befintliga Quest 2 och kommande Quest Pro. Både prismässigt och sett till antalet funktioner och uppgraderingar.
Meta bekräftar: Quest 3 släpps under 2023
Det här avsnittet skrevs den 29 oktober 2022
Meta bekräftar i ett samtal om kvartalsrapporten för Q3 2022 att ett nytt Quest-headset kommer under 2023. Så här säger Metas CFO, David Wehner, under samtalet:
“Conversely, our growth in cost of revenue is expected to accelerate, driven by infrastructure-related expenses and, to a lesser extent, Reality Labs hardware costs driven by the launch of our next generation of our consumer Quest headset later next year.”
Och sen tidigare har Mark Zuckerberg sagt att det kommer en Quest 3-modell i prisområdet 300 till 500 USD. Vilket omräknat blir cirka 3 300 kronor till 5 500 kronor exklusive moms.
När Quest 2 släpptes var priset 300 USD tack vare ett subventionerat pris. Idag är prislappen närmare 500 USD, eller mer än 5 000 kronor på den svenska marknaden. Mark Zuckerbergs kommentar om priset indikerar att Meta tänker subventionera priset på Quest 3 vid lanseringen, men huruvida det stämmer återstår att se.
Via UploadVR
Läckta detaljer om Oculus Quest 3
Det här avsnittet skrevs den 1 oktober 2022
Fler detaljer har läckt ut om kommande Quest 3. Huruvida de är korrekta återstår att se, men det verkar som att VR-headsetet får en hel mängd spännande nyheter.
Soft Strap
Precis som Quest 2 så väntas huvudbandet vara av det enklare, obekvämare slaget. En enkel del som går över huvudet och bakom huvudet. Vi är mer än övertygade om att att designen är gjord för att ”tvinga” användarna att köpa Elite Strap istället. Skillnaden är så extrem för upplevelsen.
6 kameror
Totalt ska det sitta sex kameror varav två är för så kallad 6DOF-spårning, 2 är svartvita och 2 är av typen RGB. DOF står för ”Degrees of freedom” och det är de två förstnämnda, 6DOF-kamerorna som gör att du kan röra dig fritt i rummet.
Djupseende sensor
För att kunna identifiera avstånd så finns en djupseende sensor som arbetar tillsammans med de sex andra kamerorna på VR-headsetet. Inga konstigheter, det finns en liknande sensor på Quest 2 och den är ett måste för att headsetet ska fungera fritt i rummet.
2 LCD-skärmar
Precis som föregångaren så sitter det två skärmar i Quest 3. Fördelen med två skärmar är att de kan justeras oberoende av varandra (IPD-justering) och det är lättare att skapa den stereoskopiska bild som behövs för att vi ska se saker på korrekt vis. Det är mycket svårare med en enda, stor skärm.
Mekanisk IPD-justering
IPD är en förkortning av ”interpupillary distance” och avser avståndet mellan dina pupiller. Det är viktigt att kunna justera linserna i VR-headsetet för att matcha din IPD så bra som möjligt, annars riskerar du att få en suddig bild och huvudvärk på köpet. Det finns appar som hjälper dig att mäta avståndet, exempelvis EyeMeasure för iPhone.
Fläktkylning
Oculus Quest 3 väntas få en ensam fläkt som ska hålla VR-glasögonen svala och sköna. Quest-serien använder en utmärkt värmeavledare som gör att systemkretsen kan köras mycket hårdare än exempelvis med en mobiltelefon och ändå vara svalare. Fläkten kan potentiellt användas sekundärt för att linserna inte ska imma igen.
Qualcomm Snapdragon XR2 (2nd Gen) SoC
Med Quest 2 används Snapdragon XR2 som både hjärnan och hjärtat i VR-headsetet. Nya modellen väntas få en förbättrad, andra generationens Snapdragon XR2-krets. Det finns ingen information om kretsen än, men vi räknar med lägre energiförbrukning, högre prestanda och mer AI/maskininlärning.
Inget stöd för ansiktsspårning eller ögonspårning
Inga konstigheter egentligen då Quest 3 väntas bli en billigare och enklare variant än Quest Pro (som garanterat får spårning av ansikte och ögon). Vill du ha de här funktionerna så får du snällt ta fram plånboken och betala premiumpriset för Quest Pro.
Laddning via pogo pin-anslutning
Med Quest 2 så används USB-C för att ladda det inbyggda batteriet. Quest 3 däremot kan få en pogo pin-liknande lösning för att docka headsetet när batteriet måste laddas. Det betyder att det inte blir något hål som du kan glömma kabeln i när du drar i väg med headsetet, även om det knappast är ett problem för de flesta.
Läckta bilder på Oculus Quest 3
Det här avsnittet skrevs den 30 september 2022
I skrivande stund saknas i princip alla detaljer, men vi har åtminstone fått några små godbitar som skulle kunna vara en indikation på hur Oculus Quest 3 ser ut.
Här är tre läckta bilder som nyss lagts ut på internet:
Bilderna visar en design som påminner om Oculus Quest 2. Inte minst head-strapen (som jag vill mena är helt värdelös) som är i princip identisk.
Bilderna avslöjar inget om specifikationerna för Quest 3. Men rent fysiska detaljer som går att urskilja är att linserna går att justera (IPD-förhållandet) och åtminstone på de läckta CAD-bilderna så finns inga indikatorer på främre kameror.
Det står dessutom på den ena bilden att det varken finns ögonspårning eller ansiktsspårning.
Vänta med att köpa Oculus 2 – men inte på grund av Oculus 3
Just nu finns inte tillräckligt med information för att ge ett bra köp råd kring VR-headseten.
Vad jag kan säga är att den som är intresserad av Quest 2 bör vänta på eventuella prissänkningar under Black Week eller under mellandagsrean.
Den extrema prishöjningen tidigare i augusti gör att jag inte kan rekommendera någon att köpa Quest 2 till normalpriset (cirka 5 300 kronor). Det är inte bara VR-headsetet som har gått upp i pris, även tillbehören har blivit dyrare. Vilket betyder att du får betala extra mycket för det ack så viktiga och bekväma Elite Strap.
Du hamnar på över 6 000 kronor om du vill ha båda idag. Mitt tips är att du:
- Väntar in prissänkningar under Q4/Q1 (Black Friday, Black Week, mellandagsrean, januarirean)
- Köper begagnat
- Väntar in Quest Pro eller Quest 3 och köper när priserna går ner