Tips

Bästa webbhotell – så väljer du rätt (10+ tips)

Det är inte svårt att välja ett webbhotell. Däremot är det knepigt att hitta rätt webbhotell för just dig och dina behov.

Det finns många olika webbhotell att välja på i prisklasser från runt 10 kronor per månad och upp till flera hundralappar per månad. Alla lockar med erbjudanden och försöker göra sig så bra som möjligt så att just du ska klicka på köp-knappen.

Men vad ska man egentligen välja? Vad är det viktigaste att tänka på? Här går jag igenom några viktiga punkter som du måste hålla koll på.

10 punkter för att välja bästa webbhotell

Det här är de första och enklaste sakerna som du behöver tänka på. De står nummerordnade, men sista punkten är minst lika viktig som den första och alla däremellan.

1. Hastigheten

En av de första och viktigaste punkterna är så klart hastigheten.

Om webbhotellet inte har den prestanda som krävs för att din sida ska ladda snabbt så är risken stor att du rankar sämre i sökmotorerna.

Det betyder också att dina besökare riskerar att bli irriterade och du kan i värsta fall tappa kunder.

2. Lagringsutrymmet

Det är viktigt att du har gott om utrymme för alla dina filer för alla dina sajter (om du har mer än en).

HTML- och PHP-filer tar inte mycket plats. Däremot gör bilder som ackumulerats över tid det, och inte minst videor kan ta rejält med plats.

Det är viktigt att webbhotellet inte snålar alltför mycket med lagringsutrymmet och att du enkelt kan uppgradera med tiden utan att det kostar en arm och ett ben.

3. Supporten

När du behöver hjälp så är det viktigt att kunna kontakta webbhotellets supportavdelning.

Det ska inte gå 72 timmar mellan svaren. Helst ska det finnas flera kontaktmöjligheter med telefontider, mejl och chat.

När servrarna går ner så måste det finns en möjlighet att få information om deras status. En servicesida som visas uppdaterad information är mycket uppskattat när något händer.

Även närvaro på Twitter är fantastiskt bra eftersom det ger blixtsnabb information när något händer.

4. Priset

Idag kan du köpa webbhotell från cirka 19 kronor per månad och uppåt.

Ett lågt pris betyder inte nödvändigtvis att webbhotellet håller en sämre standard än konkurrenterna med högre prissättning.

Men det gäller att noga kolla om det billiga webbhotellet kompromissar med något som är viktigt för dig. Exempelvis lagringsutrymmet, hastigheten, antalet domäner och databaser du kan använda, och så vidare.

Det finns ofta en anledning till varför webbhotell kan ta 20-40 kronor per månad – och det är för att de drar ner på en kostnad någonstans. Se upp så att den nerdragningen inte drabbar dig.

5. Upptiden

Varje sekund som din webbsajt ligger nere för att webbhotellet inte håller måttet är en förlust för både dig och dina besökare.

Det kan vara svårt att kolla hur bra upptiden är för ett webbhotell, men det finns recensioner som avslöjar siffrorna och vissa webbhotell har även egna supportsidor som dynamiskt uppdateras med informationen.

En viktig sak är huruvida webbhotellet kompenserar sina kunder för utdragen nertid.

Om du har en mindre sida som inte attraherar många besökare så kanske den punkten inte är superviktig. Har du en e-handelssida som säljer saker så blir det snabbt en dyr upplevelse om webbhotellet inte håller måttet. Hur kan du bli kompenserad?

6. Kontrollpanelen

Det är viktigt att webbhotellet har ett enkelt och praktiskt gränssnitt för kontrollpanelen.

Ju smidigare det är att använda, desto snabbare går det att fixa de som måste göras. Och helst utan att man måste klicka sig allt djupare i ett inställningsträd.

En smidig kontrollpanel med intuitivt utseende som är lätt att navigera, men utan att göra avkall på funktionaliteten är att föredra. Det ska vara enkelt och praktiskt.

7. Uppgraderingar

Du har köpt basversionen av ett webbhotell och inser att det inte räcker till. Dags att uppgradera! Men…hur gör man och är det ens möjligt?

Om du testar ett webhotell och inser att det behövs mer än vad grundversionen erbjuder så måste det finnas möjligheter att uppgradera – helst enskilda delar som extra lagringsutrymme separat från cpu och minne.

Oftast måste man uppgradera hela webbläsarpaketet, exempelvis från privat till företag, eller från bas till pro. Om du har en VPN däremot så ska det finnas möjlighet att uppgradera separata delar var för sig, annars är webbhotellet inte värd sitt namn.

8. Säkerhet

Det är av extrem vikt att dina domäner och filer är säkra på webbhotellet. Den här punkten är så viktig att du aldrig någonsin får bortse från den.

Bäst är om webbhotellet erbjuder Bank-ID för inloggning. Det är det säkraste alternativet som finns idag.

Sekundärt kommer 2FA-stöd vilket betyder att du får ett mejl eller SMS med en engångskod som måste skrivas in efter användarnamn och lösenord.

Även en 2FA-autentiserare fungerar bra. Den genererar engångslösenord åt dig och har samma funktion som över SMS eller mejl.

Om ett webbhotell saknar Bank-ID eller 2FA för inloggning så ska du INTE välja det hotellet.

9. Backup av dina filer

Det är alltid upp till dig själv att säkerhetskopiera alla dina viktiga filer. Men för att göra det enklare så är det bra om webbhotellet har en funktion för att ta backup på åtminstone dina databaser på ett smidigt sätt.

Precis som med punkten ovan om säkerhet så är det här superviktigt att tänka på. Du vill inte arbeta på något viktigt i flera veckor eller månader, bara för att se hur allt arbete försvinner i en hårddiskkrasch.

Smidig nedladdning av databaser är riktigt praktiskt att ha och även redundans för dina filer så att webbhotellet kan återställa dem om något går fel (från deras sida åtminstone). Bäst är att själv göra regelbundna, manuella säkerhetskopior också.

10. Vad som ingår i webbhotellspaketet

Vad ingår egentligen i paketet som du köper av webbhotellet?

Det är viktigt att du noga kollar specifikationerna och jämför med alla stora webbhotell på marknaden.

Ett webbhotell som kostar lite mer än de andra har sannolikt bättre förutsättningar för din sajt eller sajter att växa. Ett billigare ger generellt snävare möjligheter.

Här är några saker du måste tänka på när du jämför paketen:

  • Hur många sajter kan du ha igång samtidigt?
  • Hur mycket lagringsutrymme får du?
  • Hur många databaser får skapas?
  • Hur många mejladresser stöds?
  • Får du gratis SSL? (exempelvis med Let’s Encrypt)
  • Har webbhotellet en uppsägningstid?
  • Ingår support via mejl, chat, telefon?
  • Hur mycket PHP-minne ingår?
  • Görs daglig säkerhetskopiering av filer / databas?
  • Stöds MS SQL, MariaDB, ASP, CGI, PERL, Python?

Den här punkten är lika viktig som någon annan, även om den är sist i listan.

Kolla vad som gäller för alla aktörer, jämför deras listor och fråga dem gärna om du inte förstår något (eller om det saknas information på deras webbsajt).

Lästips: Surfa snabbare och säkrare med Cloudflare DNS

Mer detaljerade tips om webbhotell – saker du INTE får missa

Priser som går upp efter första året

Många webbhotell lockar med extra bra priser det första året.

Ofta handlar det om rejäla prissänkningar som ska locka in dig, och sen när webbhotellet och domänerna måste förnyas så kommer prissmällen.

Webbhotellen vet att det är jobbigt att byta till ett annat. Det är sannolikt att den som redan börjat sin resa hos en aktör ogärna byter till en annan, speciellt om det är stora och välbesökta webbsajter, och om det rör sig om många sajter.

Här är några prisexempel från webbhotell och hur de ändrar sina priser från första till andra året:

WebbhotellFörsta åretAndra åretSkillnad (%)
Loopia Privat39 kr99 kr+154 %
Loopia Företag39 kr199 kr+410 %
Loopia Plus99 kr398 kr+302 %
FS-Data Premium86,17 kr172,33 kr+100 %
FS-Data Pro299 kr299 kr+0 %
FS-Data Platinum995 kr995 kr+0 %
HostUp Start19 kr39 kr+105 %
HostUp Företag29 kr89 kr+207 %
HostUp Obegränsad39 kr149 kr+282 %
Oderland Standard185 kr185 kr+0 %
Oderland Premium369 kr369 kr+0 %
Miss Hosting Basic9 kr79 kr+778 %
Miss Hosting Professional19 kr139 kr+632 %
Miss Hosting Ultimate29 kr249 kr+759 %

Här utmärker sig Miss Hosting med upp till 778 procents skillnad om du betalar årsvis för deras webbhotell. Det är otroligt lätt att stirra sig blind på att bara betala 9 kronor, 19 kronor eller 29 kronor per månad första året – sen kommer smällen som ett brev på posten!

Domäner kostar ofta mer efter första året

Det är också viktigt att komma ihåg att domäner kostar mer andra året. Skillnaden i pris är normalt inte lika hög som för webbhotellen, men räkna med att det kostar en del extra, vilket snabbt blir en hög kostnad om du har nyregistrerat flera domäner samtidigt.

Här är några prisexempel som gäller just nu:

DomänregistrarFörsta åretAndra åretSkillnad (%)
One.com (.se)99 kr149 kr+51 %
One.com (.com)129 kr189 kr+47 %
Loopia (.se)89 kr169 kr+ 90 %
Loopia (.com)129 kr169 kr+47 %
Miss Hosting (.se)9 kr149 kr+1 556 %
Miss Hosting (.com)109 kr159 kr+46 %
Oderland (.se)169 kr169 kr+0 %
Oderland (.com)169 kr169 kr+0 %
FS-Data (.se)139 kr139 kr+0 %
FS-Data (.se)159 kr159 kr+0 %

Notera att ett lågt pris första året inte är en nackdel i det här fallet. Du kan mycket enklare flytta din domän till en annan registrar om du vill och att få en domän för 9 kr hos Miss Hosting eller 89 kronor hos Loopia får sägas vara bra erbjudanden.

När prestandan inte håller måttet – det finns lösningar

Om du råkar ut för ett webbhotell som inte levererar den prestanda som du hoppats på så finns det några tips som hjälper på vägen. Både gratis och som kostar några kronor varje månad. Observera att jag inte har betalt för att tipsa om de två punkterna här under – jag använder dem och betalar för dem själv, och de har visat sig praktiska av flera skäl, inte bara för att öka hastigheten.

cloudflare cache settings haafse 2022
Inställningar för cache-lagringen med Cloudflare

Cloudflare

Cloudflare är en av de absolut största aktörerna som har med internet att göra idag. Ett monster till företag som erbjuder i princip allt utom att vara ett rent webbhotell.

Genom att peka dina namnservrar till Cloudflare så kan du öka hastigheten på din webbsajt, skydda dig mot DDOS-attacker och göra inställningar som slår igenom på sekunder istället för att man måste vänta i timmar innan DNS-servrarna ska ändras i normalfallet.

Cloudflare kan hjälpa dig att minimera påfrestningen av javascript, css och html genom att minifiera filerna. Du får stöd för HTTP/2, gratis SSL och DNSSEC, en avancerad brandvägg, optimering av bilder (om du betalar för det) och mycket, mycket mer.

Cloudflare är i grunden helt gratis och du kan lägga till alla dina domäner utan att det kostar dig något. Grundutbudet är helt fantastiskt bra, och om du vill ha det där extra i stabilitet och hastighet så kostar det 20 USD per sajt.

Läs mer om Cloudflare på den officiella webbsajten här.

bunny cdn haafse settings 2022 v2

Bunny CDN

Ett tips för att göra din webbsajt snabbare är att avlasta webbhotellets egna servrer med en CDN-tjänst.

CDN-tjänster konfigureras så att alla dina viktiga filer för webbsajten mellanlagras och laddas från deras webbserver istället för webbhotellets. Oftast är CDN-tjänsten mycket snabbare och bättre på att leverera filer snabbt.

Om något händer med CDN-tjänsten så kan sajten (om du har rätt konfiguration) automatiskt växla över till filerna på webbhotellet istället.

Jag använder mig av Bunny CDN som är en av de mindre och billigare alternativen. Tjänsten har en låg kostnad och du betalar bara för bandbredden och utrymmet du använder.

Om du förbrukar 100 GB med bandbredd i EU / Nordamerika så kostar den här CDN-tjänsten bara 1 USD per månad.

Läs mer om Bunny CDN här.

Byt till en VPS

Okej, den här är betydligt mer avancerad än att använda Cloudflare och Bunny CDN. Men det är också det effektivaste sättet att få full kontroll över din webbserver och därmed prestandan. Du får hastigheten du betalar för helt enkelt (om inte så har du valt fel VPS-leverantör).

VPS är en förkortning av ”Virtual Private Server” och är en webbserver med dedikerad hårdvara som du själv styr över. Du får en grund att stå på och kan dynamiskt uppgradera RAM-minne, lagringsutrymme, processorkärnor och bandbredd efter eget behov.

Du har även full kontroll över din VPS-server. Vill du installera Ubuntu och köra WordPress? Det är inga problem. Vill du göra din egen e-postserver eller VPN-server? Det går fint det med. Läs mer om vad du kan göra med en VPS-server här.

VPS-servrar kostar dock rejält mycket mer än ett webbhotell och det krävs betydligt mer kunskap för att använda dem. Om något går fel finns ingen som räddar dig – du måste själv uppdatera all mjukvara som körs i bakgrunden, ta säkerhetskopior och se till att allt fungerar optimalt.

Och samtidigt, VPS är det bästa sättet att få hårdvaran du behöver för att din webbsajt ska ladda så snabbt som möjligt.

Webbhotellet som Haaf.se använder

Så vilket webbhotell har jag valt till den här domänen och webbsajt?

Loopia

Jag har idag vad jag kallar ett sponsrat boende hos Loopia vilket betyder att mina sajter får vara hos dem helt gratis. Det betyder inte att jag lovordar dem över allt annat, valet av webbhotell är helt upp till dig och du måste välja vad som känns bäst för din sajt eller sajter.

Samtidigt har jag sällan haft problem med Loopia och kan rekommendera deras webbhotell av flera anledningar även om mitt boende där är sponsrat. Här är några tankar om deras tjänst och hur jag har upplevt min tid hos dem de senaste åren.

  • Hastigheten: Enligt förväntan. Inte lika snabb som en VPS, men tillräcklig för ett vanligt webbhotell om man kombinerar med Cloudflare och en bra cache-lösning.
  • Upptiden: Har inte noterat några större nertid under de åren jag haft Loopia. Det har fungerar ypperligt väl med bara korta avbrott när det uppstått tekniska problem (vilket kan hända oavsett vilket webbhotell du än använder).
  • Supporten: Normalt riktigt snabb support som svarar inom några timmar på mejl eller några minuter via chatt. Det går även att få viss information via Twitter.
  • Priset: Priserna på domäner är helt okej, inga konstigheter där. Priset är kanske något högre än vad många andra webbhotell tar, men samtidigt får du väldigt mycket tillbaka. Hur många andra webbhotell har 75 GB lagring exempelvis?
  • Kontrollpanelen: Det tar ett tag att hitta runt i Loopias kontrollpanel, men när du har fått kläm på vart allt finns så kommer du att märka hur kraftfull den är att arbeta med. Det finns allt du kan tänkas i inställningsväg och kontrollpanelen laddar snabbt och utan fördröjning. Hade gärna sett att den förenklades något, men den som används idag fungerar helt okej i min mening.
  • Utrymmet: Föredömligt bra med 75 GB som räcker till precis allt du kan tänka dig. I många fall får du nöja dig med 10 GB eller mindre, men här excellerar Loopia på alla sätt. Bra där!

Statussidan för Loopia hittar du här.

Överlag så har Loopia fungerar riktigt bra för mig och mina sajter. Det känns tryggt och säkert med Bank-ID för inloggning, supporten är snabb och vänlig, och det bara rullar på. Billigast? Nej. Stabilt och bra? Absolut.

Cleura

Jag har även provat VPS-tjänsten hos svenska Cleura (tidigare City Network).

Där hade jag en server med WordPress och även den webbleverantören kan jag rekommender.

  • Hastigheten: Riktigt bra. VPS-tjänsten levererar enligt förväntan och de val jag gjorde för min server (2 kärnor, 2 GB RAM). Det fungerade riktigt bra rent prestandamässigt.
  • Upptiden: Om sajterna gick ner så var det oftast mitt fel. Bara några enstaka tillfällen så upplevde jag att Cleura hade tekniska problem som tvingade ner sajterna. Inget att anmärka på.
  • Supporten: Ganska snabba på att svara på frågor. Bara vid ett tillfälle upplevde jag att supporten fallerade och inte uppmärksammade på en förändring i mitt avtal, och vid förfrågan om händelsen så upplevde jag att den som svarade var smått bitter. I övrigt inget konstigt. Kompetent och snabb.
  • Priset: Helt okej priser för VPS-tjänsten. Du kan skala uppåt och nedåt precis som du vill och få ett tydligt förhandspris (beräknat) innan du trycker på knappen. Du betalar för hur kraftfull servern ska vara och hur länge den är igång. Föredömligt system med tydliga prisvisningar.
  • Kontrollpanelen: Riktigt bra kontrollpanel (åtminstone när jag använde Cleura) för de grundläggande inställningarna. Ingen direkt handhållning när du ska ställa in nätverket till din VPS, det får du snällt klura ut själv. Extra knepigt när du ska radera allt och systemet hela tiden varnar för att beroende hindrar dig från att ta bort något. Läs på ordentligt om hur VPS-tjänster fungerar!
  • Utrymmet: Inga konstigheter. Du får hyggligt med utrymme som standard och kan enkelt utöka när helst du vill utan större konstnader. Jag hade 20 GB + 50 GB till min server vilket räckte mer än väl för alla mina sajter.

Statussidan för Cleuras servrar hittar du här.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button