Tips

Guide: Så kör du gamla program i Windows 10

Visste du att äldre Windows-program för Windows XP till Windows 8.1 även fungerar i senaste Windows 10? Här tipsar vi om hur du kör dem på din moderna dator.

1. Kör program för tidigare versioner av Windows

microsoft windows 10 felsokare for programkompatibilitet

Börja med att köra det inbyggda verktyget för programkompatibilitet i Windows 10.

Det är det säkraste och enklaste sättet att lösa dina problem med gamla program som inte vill starta korrekt.

Verktyget heter “Program Compatibility Troubleshooter”, eller “Felsökare för programkompatibilitet” i svenskspråkiga versioner av Windows 10, och hjälper dig att köra program anpassade för äldre versioner av Windows.

Verktyget finns kostnadsfritt förinstallerat i Windows 10 och är en automatisk lösning för att fixa kompatibilitetsproblem åt dig. Processen är mycket enkel och tar bara några minuter.

 1. Gå till sökrutan i Windows 10 > Klistra in Program Compatibility Troubleshooter i sökfältet
 2. Välj översta alternativet för att öppna Felsökare för programkompatibilitet
 3. Klicka på knappen “Nästa” i dialogrutan som visas
 4. Välj det installerade program du har problem med
 5. Välj hur du vill felsöka programmet och följ sedan instruktionerna på skärmen

Felsökare för programkompatibilitet går igenom en rad olika metoder för att lösa problem som gör att dina gamla program inte fungerar i Windows 10. Det är mycket praktiskt att börja här eftersom du slipper göra allt manuellt.

2. Testa kompatibiliteten manuellt i Windows 10

microsoft windows 10 programkompatibilitet egenskaper dialog

Om du inte vill köra verktyget ”Felsökare för programkompatibilitet” utan göra manuella inställningar så är även det möjligt. Det kräver lite mer av dig som användare och bör endast göras om du har åtminstone grundläggande kunskap om Windows 10.

 1. Öppna Utforskaren (Win+E)
 2. Navigera till mappen med programmet som krånglar
 3. Högerklicka på den körbara filer > Välj Egenskaper
 4. I egenskapsdialogen väljer du fliken ”Kompatibilitet”

Härifrån kan du göra en mängd inställningar som är specifika för bara det här programmet. Bland annat starta programmet i kompatibilitetsläge för Windows 8, Windows 7 och Windows Vista. Du kan även reducera antalet färger, inaktivera helskärmsoptimering och köra programmet som administratör.

Har du en datorskärm som är högupplöst kanske skalningen av programmet inte fungerar korrekt. Då väljer du ”Ändra inställningar för hög DPI” och kryssar för inställningarna som behövs där. Tänk på att läsa instruktionstexten noga innan du sparar inställningarna.

När allt är klart klickar du på ”Verkställ” och därefter ”OK”. Prova sedan att starta programmet som vanligt igen.

3. Kör programmen i en virtuell miljö

windows xp virtualbox 2019

Om varken verktyget för programkompatibilitet eller manuella inställningar löser problemet så kan du köra programmen i en virtuell miljö.

Det betyder att du använder ett speciellt program kallat VirtualBox för att skapa en sandlådemiljö i Windows 10 där ett annat operativsystem kan köras, exempelvis Windows XP eller Windows Vista.

VirtualBox är kostnadsfritt att ladda ner och använda. Du hittar den senaste versionen på officiella programsidan här.

Det knepiga är att få tag på de äldre versionen av Windows som du behöver, installera denna och få tag på en fungerande licens om det behövs. Här hittar du rätt installationsfiler för Windows XP, Windows Vista och Windows 7 direkt från Microsoft:

Tänk på att du måste ha fungerande licensnycklar för att installera och använda operativsystemen.

När du laddat ner de nödvändiga installationsfilerna (som kallas iso-filer) kan du öppna dem i VirtualBox och köra installationen därifrån. Exakt hur du gör står på supportsidan till VirtualBox.

4. Använd Dosbox till dina gamla DOS-program

dosbox windows10 spel

Om du vill köra ett riktigt gammalt DOS-program så kommer du snabbt stöta på problem i Windows 10. Faktum är att du kan få problem redan med Windows 7 eller Windows Vista i många fall. Tacksamt nog finns emulatorn DOSBox som hjälper.

DOSBox är en så kallad emulator vilket betyder att själva programmet är anpassat för Windows 10 medan innehållet körs i en sandlådemiljö som inte krockar med operativsystemet. Det betyder att DOSBox kan köra dina gamla DOS-program precis (nåja) som om det är på en gammal DOS-dator.

Verktyget är inte det enklaste att använda men är helt kostnadsfritt att ladda ner och köra. Du kan läsa mer och ladda ner installationsfilen på den officiella webbsajten här.

5. Kör programmen som administratör i Windows 10

windows 10 kor som administrator

En del gamla program kräver att du kör dem med administratörsrättigheter. Det här är en funktion som du bör använda med försiktighet eftersom det öppnar för en del otrevliga scenarion om programmen du använder inkluderar dold, skadlig kod. För det mesta är det dock inga problem (men du är varnad).

 1. Öppna Utforskaren (Win+E)
 2. Navigera till mappen med programmet du vill köra
 3. Högerklicka på den körbara filen > Välj ”Kör som administratör”
 4. Godkänn att progrmamet körs som administratör i dialogrutan som visas

Förhoppningsvis fungerade lösningen och programmet startar på rätt vis. Det här är den kanske enklaste av alla lösningar, men också den som har lägst sannolikhet att fungera.

Fungerade någon av tipsen för dig eller har du egna praktiska lösningar att dela med dig av? Skriv en kommentar och berätta!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button