Tips

Så installerar du nya Microsoft Edge på Windows 10

Nya Microsoft Edge Chromium är släppt och du kan installera webbläsaren i Windows 10, macOS, Android och iOS. Här frår du en snabb guide till hur Edge installeras i Windows 10. Det är enkelt och tar bara några minuter. Så här gör du!

 • Installationsfilen till Microsoft Edge är på 1,8MB – installationen kräver internetanslutning för att ladda ner fler filer under installationens gång
 • Microsoft Edge är helt kostnadsfri att ladda ner, använda och synkronisera med andra enheter
 • Nya Edge använder samma grund som Google Chrome – Chromium
 • Lästips: Bästa tilläggen till Edge Chromium – 15 tips

Så installerar du Microsoft Edge på Windows 10

1. Ladda ned Microsoft Edge

microsoft edge chromium ladda ner

Gå till den officiella nedladdningssidan för nya Microsoft Edge. Det är viktigt att aldrig ladda ned webbläsaren från andra ställen än de officiella, annars ökar risken för skadlig kod och annat otyg som följer med utan att du vet om det.

Klicka på nedladdningsknappen för Edge. Webbsajten försöker själv identifiera vilket operativsystem du använder, kolla så att det står rätt OS under texten DOWNLOAD. När du klickar på knappen visas en Tack-ruta och en nedladdningsdialog.

microsoft edge chromium ladda ner 2

Klicka på ”Spara fil” i nedladdningsdialogen och därefter ”Stäng” i Tack-rutan. Installationsfilen är på 1,8MB och beroende på vilken webbläsare du använder just nu så kör du filen på olika sätt.

Mozilla Firefox: Klicka på nedladdningsikonen i övre högra hörnet i Firefox > Enkelklicka på installationsfilen för Microsoft Edge

Google Chrome: Klicka på installationsfilen i nerladdningsrutan i nedre vänstra hörnet

Utforskaren: Öppna Utforskaren (Win+E) > Gå till Hämtade filer > Dubbelklicka på MicrosoftEdgeSetup.exe

2. Installera Microsoft Edge

microsoft edge chromium ladda ner 3

När installationsfilen öppnas godkänner du att Microsoft Edge får installeras på datorn. Följ instruktionerna på skärmen och vänta på att alla filer laddas ner från internet. Det bör bara ta några sekunder till någon minut beroende på hur snabb internetanslutning du har.

Microsoft Edge kommer att öppnas automatiskt när installationen är färdig. Processen är nästan helt automatisk och du kan helt enkelt inte klicka fel någonstans.

3. Logga in på ditt Microsoft-konto

microsoft edge chromium ladda ner 4

När Microsoft Edge är installerad får du en snabb introduktion till webbläsaren. Klicka dig vidare med de blå knapparna så får du praktiskt information om anpassning av flikar i Edge och kan ställa in synkronisering av webbläsardata samt om du vill dela webbhistorik med Microsoft. Avsluta med knappen ”Bekräfta”.

Om du har loggat in med ditt Microsoft-konto i Windows 10 kommer Edge redan använda detta. Du behöver alltså inte logga in i det fallet.

Men om du istället använder ett gästkonto eller lokalt konto utan inloggning, men ändå vill synkronisera dina webbläsarinställningar, bokmärken och historik i Edge, då måste du logga in med ett Microsoft-konto.

microsoft edge logga in 1

Klicka på den lilla person-ikonen i övre högra hörnet i Microsoft Edge. Därefter klickar du på ”Logga in”.

Om du redan är inloggad i Windows 10 med Microsoft-kontot du vill använda så väljer du det alternativet. Om inte klickar du antingen på ”Microsoft-konto” eller ”Arbetsplats- eller skolkonto” beroende på vad du använder.

microsoft edge logga in 2

Om du viljer de två undra alternativen får du nu en inloggningsruta där användarnamn/e-postadress och lösenord fylls i. Följ instruktionerna på skärmen och mata in din 2FA-kod om du har aktiverat detta för ditt Microsoft-konto (om inte så bör du absolut använda tvåfaktorauktorisering för att skydda dina viktiga filer!).

microsoft edge logga in 3

Efter inloggning får du valet att synkronisera webbläsardata eller inte. Jag rekommenderar att du väljer ”Synka” eftersom 1) det skyddar din webbläsardata om något händer med datorn och 2) du kan synkronisera allt till andra datorer eller mobiltelefoner med webbläsaren Edge. Om du INTE vill synkronisera något till Microsoft så väljer du ”Nej tack”.

Klart! Du kan nu använda allt som Microsoft Edge har att erbjuda!

4. Lägg till praktiska tillägg för Edge

Ett tips är att inte sluta direkt efter installationen av Edge. Om du lägger till några smarta och praktiska tillägg blir din upplevelse mycket trevligare. Eftersom nya Edge bygger på Chromium (precis som Google Chrome) så kan du installera tusentals tillägg som gär din surfupplevelse trevligare.

I min artikel Bästa tilläggen till Edge Chromium tipsar jag om mina absoluta favoriter för både Microsoft Edge och Google Chrome.

Här är de tre översta tilläggen i min favoritlista:

 • uBlock Origin: Ta bort reklam från webbsidor, blockera webbspårare och skydda din personliga integritet. Det här tillägget bör finnas i alla webbläsare du använder, oavsett om det är Edge, Firefox, Chrome eller Safari.
  Installera direkt från Microsoft Store här.
 • Lösenordshanteraren Bitwarden: Sparar alla dina lösenord snyggt, praktiskt och säkert. Gör det enklare att använda unika lösenord på alla dina sajter och tjänster. Kan även spara dina betalkort och annan personlig information till när du behöver det.
  Installera från Microsoft Store.
 • Enhancer for YouTube: Förbättar din upplevelse med YouTube.
  Installera från Microsoft Store. Döljer reklamen i videor, ställ in favoritupplösning, justera volymen med scrollhjulet på musen och mycket mer. Ett grymt bra YouTube-tillägg.
  Installera från Microsoft Store.

Har du egna favorittillägg att tipsa om? Skriv en kommentar och berätta!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button