Allmänt

Så tar du bort mshelper från din Mac

Din Mac kan ha infekterats av ett nytt potentiellt skadeprogram – mshelper – som just nu rapporteras över hela världen. Det diskuteras flitigt på de officiella Apple-forumen och Reddit, och det är viktigt att du tar reda på om din dator är drabbad.

  • Äter datorns processorkraft så den blir seg
  • Oklart om mshelper faktiskt är skadlig för datorn
  • Apples inbyggda skydd stoppar inte processen
  • Enkelt att stoppa mshelper – guide längre ner

Det började med att ett antal Mac-användare rapporterade om en process i macOS som heter mshelper. Den verkar inte tillhöra någon applikation eller annat system i operativsystemet, men ändå tar mshelper upp all tillgänglig processorkraft från datorn.

Så farlig är mshelper för datorn

Just nu är det oklart vad syftet med processen är och vad den faktiskt gör, men det spekuleras i att den kan vara del av ett större problem med skadlig kod och invasiva nerladdningar.
En del tror att processen är en gruvbot för att bryta kryptovalutor. En inte helt otänkbar möjlighet med tanke på dagsvärdena på kryptovalutor och faktumet att mshelper tar upp all möjlig processorkraft. Det kan också vara adware enligt några.
Vad vi vet idag är att processen inte ändrar i dina systemfiler eller på annat vis påverkar datorn. Apple använder inbyggda skyddsfunktioner i macOS för att stoppa kända hot; om mshelper bedöms vara ett sådant kommer en uppdatering till skyddet att hindra processen i framtiden.

Så här tar du bort mshelper

  1. Gå till /Library/LaunchDeamons/
  2. Ta bort filen com.pplauncher.plist
  3. Gå till /Library/Application Support/pplauncher/
  4. Ta bort filen pplauncher
  5. Öppna Aktivitetskontroll > Tvångsavsluta mshelper-processen

Svårare är det inte. Även om du kan ta bort processen själv utan problem vill vi understryka hur viktigt det är med ett bra antivirusprogram. Se alltid till att ha det installerat och uppdaterat. Har du inget idag kan du exempelvis prova Avast som är ett bra gratisalternativ.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button