Allmänt

Nya Macbook Pro 2018 har supersnabb SSD-lagring

Visste du att nya Macbook Pro för 2018 har en av marknadens absolut snabbaste SSD-lagring? Jämfört med många konkurrenter med Windows så fullkomligt blåser nya Macbook Pro dem ur vattnet.

  • Nya Macbook Pro krossar konkurrenterna i SSD-test
  • Filsystemet APFS ökar hastigheten i macOS
  • Medelhastighet vid filkopiering på hela 2 682 MB/s
  • Konkurrenterna mycket snabbare på grafikprestanda

I ett uppmärksammat test från webbsajten Laptop Mag fullkomligt krossade nya 13-tumsmodellen av Macbook Pro med 512 GB SSD-lagring sina konkurrenter.
Officiella uppgifter från Apple visar att SSD-lagringen stöder hastigheter upp till 3,2 GB/s vid sekventiell läsning, och upp till 2,2 GB/s vid sekventiell skrivning till SSD-enheten. När Laptop Mag gjorde sina tester med verktyget BlackMagic Disk Speed såg de en medelhastighet på extrema 2 682 MB/s.
Nämnvärt i sammanhanget är att Apple designat sitt nya APFS-filsystem för extra snabb kopiering av filer, så det kanske inte är helt rättvist att jämföra med Windows. Men som Laptop Mag skriver: En vinst är ändå en vinst.
Här är en bild på ett av testresultaten som webbsajten publicerat:
macbook-pro-2018-ssd-speed-test
Noterbart är också att inte bara SSD-lagringen är snabb. Även de nya processorerna som används är riktigt snabba. Apple har valt att använda åttonde generationens Intel Core-processorer – från Core i5 till Core i9 – vilka är märkbart kraftfullare än tidigare modeller.
Med verktyget Geekbench 4 lyckades den mindre 13-tumsmodellen av Macbook Pro 2018 nå det imponerande resultatet 18 055 poäng. Det är bättre än alla tidigare jämförbara Macbook Pro-modeller, och även vassare än vissa konfigurationer av iMac Pro. Om vi toppar med 15-tumsmodellen som har sexkärniga Intel-processorer lär vi se ännu bättre siffror. Men – smakar det så kostar det givetvis.
En punkt som Apple inte kan konkurrera på med bara Intel-processorerna är grafikkretsarna. Visst är de kraftfullare, bättre på att hantera 4K-video och mer strömeffektiva än tidigare. Men de har inte kapaciteten att slåss mot alternativ som använder Nvidia- eller AMD-grafik.
Det märks exempelvis i spelet Dirt 3 där nya 13-tumsmodellen av Macbook Pro nådde 38,8 fps, medan Dell XPS 13 nådde mycket bättre 66,9 fps och Huawei MateBook X Pro hela 117 fps.
Om du har en välfylld plånbok är det egentligen inget problem med Apples datorer. Du kan alltid köpa nysläppta Blackmagic eGPU som är ett officiellt Macbook-tillbehör med ett inbyggt Radeon Pro 580-grafikkort. Det kostar dig 700 dollar, vilket omräknat blir runt 7 800 kronor inklusive moms. Dyrt, men prestandan ökar markant.
Vad tycker du om de nya resultaten? Och är det värt den skyhöga kostnaden som Apple tar för sina datorer? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button