PennorPennor & papper
Trending

Lamy Safari – test och recension av reservoarpennan

Lamy Safari kan vara den absolut bästa reservoarpennan att börja med om du aldrig har testat att skriva med reservoarpennor tidigare. Det är en ikonisk modell med välkänd design och ett riktigt bra pris. Du får rejält med penna för lite pengar och kan enkelt skala upp med många olika färger och varianter utan att det känns betungande för varken sinne eller plånbok.

Fördelar

  • Mycket penna för lite pengar
  • Enkelt att byta spets
  • Många olika färger
  • Tåligt byggd
  • Stora bläckpatroner / billig konverterare

Nackdelar

  • Alla gillar inte det triangulära greppet
  • Bläckfönstret är i princip oanvändbart
  • Stor risk att spetsen är raspig

Konstruktionen

En av de viktigaste detaljerna kring Lamy Safari är pennkroppen och huven. Den tyska tillverkaren har valt ABS-plast som injektionsgjutits till rätt form. De använder samma plastmaterial som LEGO, och vi vet alla hur tåliga de små byggklossarna är. Samma tåliga känsla får jag med Lamy Safari.

Designmässigt så gillar jag hur modellen ser ut. Jag vet att det är långt ifrån alla som uppskattar den rudimentära designen som har något industriellt över sig. Speciellt greppet med sin triangulära form har diskuterats flitigt. Det är helt enkelt något du antingen uppskattar eller ogillar. Personligen föredrar jag greppet eftersom det hindrar mig från att rotera reservoarpennan när jag skriver, och formen är perfekt för hur jag normalt greppar pennor.

Lamy Safari har ett runt grepp med två djupa urfrästa positioner för dina fingrar. Den rundade delen pekar nedåt, tummen vilar i den ena urfräsningen och pekfingret i den andra. Det går inte att byta position överhuvudtaget. Vad du får är vad du måste använda. Greppytan är väl tilltagen med en längd på 30 millimeter.

Precis ovanför greppytan sitter en gummiring. Den både skyddar insidan från att läcka ut om bläckpatronen eller konvertern släpper ifrån sig bläck inuti pennskaftet. Gummiringen hjälper också med att hålla huven på plats.

Nedanför gummiringen sitter ett bläckfönster på vardera sida om pennskaftet. Tanken är att du ska se hur mycket bläck som är kvar, men ofta är det omöjligt att se vilket betyder att du måste öppna upp pennan och kolla patronen/konvertern ändå. Längst ner på skaftet sitter Lamy-logon urfräst från plasten. Inga konstigheter alltså. I botten sitter ett ventilationshål med texten ”GERMANY” stansad i plasten.

Huven har ett rejält tilltalet klipp som är mer gemliknande än något annat. Det är stabilt, välkonstruerat och tämligen styvt. Den nedersta delen på klippet är rundat och lite uppböjt. Det gör det enklare att montera pennan på exempelvis en pärm. Om du trycker på huven så märks ingen flex alls i plasten.

lamy safari 1

Niben / stiftet

Huvudnumret i alla reservoarpennor är så klart den ”nib” som används, även kallat ett stift eller bara spets.

Lamy Safari har ett brett urval av stift att välja på men säljs normalt med storlekarna Extra Fine, Fine, Medium och Broad. Förutom det så finns Left Hand för dig som är vänsterhänt och ABC för de yngre nybörjarna.

Att byta stift på Lamy Safari är busenkelt. Bara torka av stiftet och dra av det med fingrarna (eller ännu enklare med en tejpbit). Tryck på ditt nya stift och provskriv lite på en bit papper så att bläcket flödar som vanligt. Voila, det hela tar mindre än en minut med lite övning.

Stiften som medföljer Lamy Safari är alltid av rostfritt stål. Det finns även dyrare varianter av 14 karat guld om du vill betala för det.

Stiften har en triangulär form och är inte på något vis utmärkande för pennvärlden. De gör sitt jobb och riktigt bra dessutom. Inte nöjd med ett stift? Skaffa ett nytt – det kostar ungefär hundralappen att byta.

lamy safari 2
Den här niben går att byta på sekunder och det kostar dig en hundralapp.

Utmaningen med stift från Lamy är att de 1) kan vara väldigt inkonsekventa med linjebredden och 2) inte vara tillräckligt polerade för en mjuk skrivupplevelse. Rent praktiskt betyder det att om du köper tio stift där alla har storleken Fine så kan du få stor skillnad på hur mycket bläck som hamnar på pappret mellan varje stift. Inte speciellt bra om du vill ha en konsekvent upplevelse med alla dina Safari-pennor.

Jag äger idag 12 Lamy-pennor av modellerna Safari, AL-star och Vista. De använder exakt samma stiftvariant och det skiljer en hel del i upplevelsen mellan pennorna. Favoriten Safari Matt Umbra har en mjuk och behaglig Medium-spets medan min AL-star Bronze Special Edition har en raspig och obehaglig Fine-spets.

Det är ett lotteri när du köper en reservoarpenna från Lamy. Ibland får du ett stift som är behagligt. Ibland ett stift som du inte alls vill använda.

En tillverkare som är mycket bättre på att vara konsekvent med sina stift är japanska Pilot. Jag har aldrig varit med om en så högkvalitativ stiftkontroll som de har. Speciellt den Custom 823 som jag använder är en absolut favorit i uppställningen – den har en helt underbart skön känsla när man skriver (och den kostar galet mycket mer än en Lamy Safari också så klart).

black svart pilot lamy parker flaskor danielhaaf 2022
Pilot Iroshizuku Take-sumi, Pilot Black, Parker Quink Black och Lamy T52 Bottled Ink Black i den ordningen.

Bläckpatron och konverter

En viktig komponent i alla reservoarpennor är bläcket. Och den bläckpatron eller konverter som används.

Lamy Safari har en så kallat proprietär lösning som kräver att du använder deras egna patroner och konverterare. Med det sagt så är du INTE låst till att använda deras bläck – du kan använda i princip vilket bläck som helst så länge det är anpassat för reservoarpennor.

Lamy Z 28 heter konvertern som används i modellerna Safari, AL-star, Lx och Vista. Det finns även en annan variant som heter Z 27. Den stora skillnaden är att den senare saknar de ”pinnar” som gör att konvertern sitter ordentligt på plats i din Safari.

Konvertern är jämförelsevis billig och kostar 39 kronor om du köper den från Lamyshop.se. Det huseras en stor mängd bläck i konvertern, så har du ett mindre stift i Extra Fine eller Fine så kan du skriva rejält länge innan du måste fylla på med nytt. Det gäller även bläckpatronerna som har mer än 1 ml med bläck på insidan. Riktigt föredömligt bra Lamy!

Nämnvärt om konvertern är att den går att montera ner i sina beståndsdelar för enklare rengöring. Om du är osäker på hur man gör så ska du dock låta bli. Det är bättre att skölja ur den ordentligt (helst med en ultraljudstvätt om du vill att både konverter och reservoarpenna ska bli riktigt, riktigt rena).

Bläcket från Lamy är i min mening bland de bästa du kan köpa. Det finns två varianter att välja på – T52 och T53 Crystal Ink. Den senare är ett snäppet vassare och lite dyrare bläck som utmärker sig lite extra på pappret. Min personliga favorit är T53 Crystal Ink Obsidian som är ett riktigt mörkt och välsmort bläck som just nu sitter i en Parker Duofold Big Red Vintage med Fine-nib.

Här är några exempel på bläck från Lamy som jag gillar.

Lamy T53 Crystal Ink (30 ml)

Lamy T52 Bottled Ink (30 ml)

Tänk på att prisskillnaden är ganska stor mellan T53 och T52. Mitt råd är att du börjar med T52 Bottled Ink-serien och om det känns bra så kan du ”uppgradera” till T53 Crystal Ink nästa gång du behöver nytt bläck.

Skrivtest med Lamy Safari

Skrivupplevelsen är inget annat än förträfflig när man har rätt stift på reservoarpennan. Och med ”rätt” så menar jag att den är mjuk och behaglig att skriva med, utan att kännas raspig mot pappret.

Eftersom Safari-serien är tämligen lättviktig och bekväm att hålla så kunde jag skriva bra länge utan att det märks i handen.

Speciellt skönt är det att skriva om du använder ett bläck som flödar lätt och helst är smörjande. Jag föredrar T53 Crystal Ink Obsidian i min Matt Umbra då den ger ett fantastiskt resultat i den pennan. Även dyra Pilot Iroshizuku Take-sumi är ett utmärkt val. 

Här är ett skrivtest på ett 90g-papper från Miquelrius. Klicka på bilderna för ett större format.

Lamy Safari
Lamy Safari

På bilden här under ser du skillnaden på hur olika bläck kan se ut. I det övre effektet ser du en tydlig så kallad ”shading” där bläcket har separerat i två olika nyanser. Det är inte alla bläck som har den effekten, vilket du ser på den undre texten där det knappt syns alls. Båda är skrivna med samma medium-stift på en Lamy Safari.

lamy safari 7 skrivtest 3

Lästips: Bläck till reservoarpenna – så väljer du rätt (guide och topplista)

Här köper du Lamy Safari

Som du ser finns Safari-serien i en rejäl mängd färger och varianter. Om du vill ha en variant som är klädd i aluminium så ska du kolla på AL-star och Lx istället. De är märkbart dyrare och inte uppenbart bättre på något vis. De är helt enkelt en Safari med aluminiumkropp. Greppet är fortfarande av ABS-plast. Men de finns i fler färger och är lite tyngre, så de kanske passar dig bättre.

Slutsats om Lamy Safari

Det är enkelt att rekommendera Lamy Safari och även de dyrare syskonmodellerna Vista, Al-star och Lx. Den här modellen passar lika bra till nybörjaren som aldrig använt en reservoarpenna tidigare, som till den erfarna användaren som kanske redan har ett gäng pennor stående i bokhyllan.

Enkelheten i att kunna byta nib när man vill, de stora bläckpatronerna och billiga konverterarna stärker min bild av att Lamy Safari är ett toppenval. Det blir inte sämre av att du ofta kan köpa de här pennorna till riktigt låga priser.

Visst finns lite knepigheter som man får stå ut med också. Som att stiftet kan vara raspigt om man har otur med ett köp och att bläckfönstret lämnar en del att önska. Men för sina kronor och vad man får så är det värt det ändå.

jinhao x450 medium lamy vista al star pilot metropolitan 2022
Jinhao X450, Lamy Vista, Lamy Al-star och Pilot MR.

Vad är skillnaden på Lamy Safari och Vista?

Du har kanske märkt att Safari och Vista ser väldigt lika ut. Vad skiljer dem egentligen åt? Svaret på den frågan är att färgen är det enda som skiljer – där Safari har ett brett urval av färg så är Vista helt transparent. Man kallar det för en ”demonstrator” eftersom den visar upp bläcket på insidan.

Vad är skillnaden på Lamy Safari och Al-star?

Safari-modellen är nästan helt av ABS-plast, undantagsvis för klippet som är av stål. Lamy Al-star är en mer påkostad modell med exakt samma form och stift, men med aluminium som huvudsakliga material. Det är en lite tyngre penna som känns svalare att hålla i handen. Greppet är fortfarande genomskinlig plast, precis som med Safari.

Vad är skillnaden på Lamy Safari och Lx?

Lamy Lx har exakt samma form och funktion som Safari, men det här är lyxmodellen som kostar ett mycket högre premium-pris – trots att pennan fungerar identiskt med sitt billigare syskon. Du får fler färger och stilar att välja på och niben är en vassare variant av stålniben som Safari och Al-star har. Dessutom är förpackningen som pennan kommer betydligt mer påkostad.

Frågor och svar

Går det att byta stift/nib på Lamy Safari?

Ja, det är mycket enkelt att byta stift själv. Ett nytt kostar cirka hundralappen och du kan använda samma stift på Safari, Vista, Al-star och Lx.

Vad är Lamy Safari tillverkad av?

Injektionsgjuten ABS-plast. Det är samma material och tillverkningsmetod som LEGO.

Vilket bläck fungerar med Lamy Safari?

Alla varianter och typer av bläck som är anpassad för reservoarpennor.

Vilken konverterare fungerar med Lamy Safari?

Lamy Z 28 är anpassad för Safari-serien.

Vad är skillnaden på Lamy Safari och Vista?

Lamy Vista är en helt transparent variant av Safari. I övrigt är de helt lika.

Vad är skillnaden på Lamy Safari och Al-star?

Lamy Al-star har detaljer av aluminium och väger lite mer. I övrigt är de helt lika.

Vad är skillnaden på Lamy Safari och Lx?

Lamy Lx har detaljer av aluminium och väger lite mer. Du får även en tydligare premiumkänsla i den mycket mer påkostade lådan den skeppas i. I övrigt är de helt lika.

lamy safari byta nib 6 pase
Så här bör du helst inte förvara dina extra-stift.

Så byter du nib på en Lamy Safari / Vista / Al-star / Lx

Så byter du nib på en Lamy Safari / Vista / Al-star / Lx

Total tid: 1 minut

Rengör niben

Lamy Safari Nib

Börja med att rengöra niben så att du får bort alla bläckrester. Enklast är om reservoarpennan är helt tom på bläck, annars kan nästa steg bli knepigt om tejpen eller fingrarna halkar runt utan att fästa ordentligt.

Fäst en tejpbit på niben

Lamy Safari Nib

Använd en liten bit tejp som du fäster på vänster och höger sida på niben. Se till att den sitter ordentligt. Du kan även använda fingrarna med samma princip. Håll då om respektive sida på niben, utan att trycka för hårt.

Dra rakt ut

Lamy Safari Nib

Dra niben rakt ut från bläckledaren. Se till att INTE dra uppåt eller nedåt eftersom det i värsta fall kan skada plasten. Bara dra rakt ut. Glöm inte att rengöra undersidan på niben direkt.

Placera nya niben mot bläckledaren

lamy safari byta nib 4

Håll den nya niben mellan tumme och pekfinger. Placera den med bläckledaren så att den går in i skåran under niben.

Tryck in niben till ändläget

Lamy Safari Nib

När du är helt säker på att niben är på rätt plats så trycker du till den. Den måste gå helt i ändläget och röra vid den svarta platsen längst in mot reservoarpennan. Klart! Det kan dröja några minuter innan bläcket flödar normalt igen.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button