Allmänt

Google dröjer med fix för panoramaproblem med Pixel 2

Google Pixel 2 har ett stort problem med fokusering för de som gillar att ta panoramabilder. De blir helt enkelt suddiga eftersom telefonen inte kan avgöra rätt avstånd för att sätta skärpan. Ett problem som funnits i otroliga åtta månader utan att Google gjort något åt det.

  • Panoramabilder blir suddiga oavsett vad man gör
  • Utvecklare fixade problemet själv – men installationen är inte enkel
  • Finns en risk att kameran helt sluta fungera om du gör fel
  • Google fixar problemet senare under 2018

Vad som händer när du ska ta en panoramabild är att kameraappen först sätter fokus till oändligt. När bilden är som skarpast och appen hittar rätt fokuspunkt så blir det plötsligt suddigt igen. Det här gäller bara Pixel 2 och inte storebror Pixel 2 XL.
Google har inte haft haft något intresse av att varken erkänna eller fixa buggen, så en utomstående utvecklare gjorde det istället. Åtminstone temporärt. Med en egen uppdatering till Pixel 2 som ändrar hur Androids Hardware Abstraction Layer (HAL) fungerar vid det specifika fokuseringstillfället.

pixel-2-fokusproblem-panorama
Före- och efterbild. Den vänstra är synbart suddigare och är i princip oanvändbar. Den högre är efter uppdateringen och mycket, mycket bättre.
Uppdateringen är knappast något för nybörjare eftersom det både kräver att telefonen är rootad och en upplåst bootloader. Om din Pixel inte har en upplåst bootloader kommer processen att öppna den tvinga fram en komplett radering av alla dina filer och inställningar i Android. Så det gäller att du vet vad du gör innan processen påbörjas.
Utvecklaren kan dessutom inte lova att uppdateringen fungerar på andra build-versioner av Android än walleye-opm4.171019.021.q1-factory-a4b25146. Det är alltså den senaste juli-uppdateringen för Android 8.1 ”Oreo” som gäller.
Processen för installationen inte är som att installera en vanlig uppdatering eller Android-app. Så om du tänker prova – läs noga innan du börjar och läs instruktionerna noga. Börja med att ladda ner filen camera.msm8998.patch3.so härifrån. Fungerar inte nerladdningen? Läs hela instruktionen på engelska och se alla filer här.
Så här installerar du patchen från utvecklaren:

  1. Lås upp bootloadern på din Pixel 2 om den inte redan är öppen
  2. Installera Magisk
  3. Avaktivera dm_verity/AVB2.0 med Magisk
  4. Kör följande adb-kommandon:

adb push <> /data/local/tmp
adb shell mount -o remount,rw /vendor
adb shell cp /data/local/tmp/camera.msm8998.patch3.so /vendor/lib/hw
adb shell mv /vendor/lib/hw/camera.msm8998.so /vendor/lib/hw/camera.msm8998.old.so
adb shell mv /vendor/lib/hw/camera.msm8998.patch3.so /vendor/lib/hw/camera.msm8998.so

  1. Starta om din Pixel 2
  2. Klart!

Du bör nu få skarpa bilder i panoramaläget igen. Tänk bara på att alla framtida uppdateringar till Android kan bryta fixen så att den bara slutar fungera eller så att kameran lägger av. Så uppdatera med försiktighet.
Google har – efter att utvecklaren släppte sin lösning – gått ut med ett meddelande om saken. De känner till problemet och vill släppa en förbättring till panoramaläget och photospheres för Pixel 2 senare under året.
Min tolkning är att Google inte bryr sig. De har andra, viktigare saker som måste göras och ett panoramaläge som inte fungerar på Pixel 2 har tydligen ingen prioritet. Vågar du inte installera uppdateringen enligt beskrivningen ovan, då får du sitta i kylan ett tag till.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button