Tips

Därför ska du inte köpa AirPods Pro under 2022 – 12 anledningar

Funderar du på att köpa AirPods Pro under 2022? De populära in-ear-lurarna har fått en hel del positiv kritik, men det finns flera anledningar till varför du kanske inte bör köpa dem. Här förklarar vi vilka de är.

Redan här ska sägas att AirPods Pro är riktigt bra hörlurar för den som 1) har en iPhone eller iPad, redan har AirPods och vill uppgradera med brusreducering och bättre ljudkvalitet.

Anledningarna jag nämner här under om varför du inte ska köpa AirPods Pro behöver inte vara viktiga för just dig. De är punkter som ska få dig att fundera en gång extra och tänka ”Är AirPods Pro rätt för mig, eller finns andra produkter som fungerar bättre?”.

Och jag har tagit i lite extra och nämner även småsaker som du kanske inte alls håller med om är något negativt. Hela grejen är att du ska veta allt som andra (och jag själv) reagerar på.

1. AirPods Pro är ruskigt dyra

apple airpods pro prisjakt konkurrenter 2019

Cirkapriset just idag är 3 100 kronor 2 100 kronor för AirPods Pro. Det är mer än många andra populära och mycket kapabla in-ear-lurar. Visst får du det senaste och hetaste från Apple, men är det värt att betala så mycket när du kan få bättre prylar för mindre pengar? För den del är svaret ja, för andra…knappast.

Tips: Om du aldrig använt AirPods tidigare kan det vara bra om du får prova någon kompis hörlurar innan du köper, både AirPods 2 (skippa första generationens) och AirPods Pro om möjligt. Då kan du bättre förstå om ena eller andra är rätt (eller bara bättre) för dig. Köp sedan från en butik som tillåter retur av in-ear-lurar, Elgiganten gör det exempelvis, men inte MediaMarkt.

2. Batterierna har dålig hållbarhet

Upp till fem timmars batteritid per laddning direkt när du provar dina nya AirPods Pro är inte omöjligt, men räkna med betydligt mindre än så beroende på hur ofta du använder brusreducering och hög ljudnivå. Kvaliteten på batterierna försämras snabbt och det finns många fall av missnöjda användare som bara året efter köp knappt har en timmes användning från 100 procent.

Tips: Det finns några beprövade sätt att förlänga hållbarheten på batterierna i AirPods Pro. Stäng av extrafunktioner som Automatic Ear Detection, undvik extrema miljöer med hög hetta eller kyla, öppna och stäng inte locket hela tiden och håll lurarna i laddningsetuit när de inte används.

3. AirPods Pro är omöjliga att reparera

Har du problem med dina AirPods Pro och kontaktar Apple om det så kommer de inte att laga hörlurarna på något vis. Det går inte att fixa dem, och istället får du helt nya lurar i handen. Om det inte går på garantin hos Apple, eller om du inte har en extraförsäkring, så kan det blir väldigt, väldigt dyrt.

Tips: Jag rekommenderar oftast inte extraförsäkringar från tillverkaren eller butikerna, men med AirPods Pro (och AirPods 1 & 2) kan det vara värt. För några extra hundralappar blir det säkrare att använda lurarna och du slipper oroa dig om något blir fel med dem.

4. Du måste ha en iPhone eller iPad för att göra inställningar

AirPods Pro fungerar visserligen med Android, men om du vill göra inställningar för exempelvis touchsensorerna på lurarna så måste du ha en iPhone eller iPad. Det går inte att komma runt, och vem vill köpa en iPhone bara för att konfigurera ett par hörlurar som kostar en tredjedel av mobiltelefonen?

Tips: AirPods Pro fungerar direkt med Android-telefoner om du ansluter som vanligt via Bluetooth. Jag provade med mobiltelefonen Huawei Mate 20 Pro och det fungerade klockrent rakt ur lådan. Även brusreducering och transparency-läget.

5. Det finns andra in-ear-lurar med bättre ljudkvalitet

Sony WF-1000XM3
Sony WF-1000XM3

AirPods Pro är ett stort steg framåt i fråga om ljudkvalitet, åtminstone jämfört med AirPods 1 och AirPods 2. Jämfört med konkurrenter som Sony WF-1000XM3 så faller de dock (inte helt) platt, både i ljudkvalitet och gällande hur effektiv brusreduceringen är. Och det finns andra utmärkt alternativ för betydligt lägre peng än vad AirPods Pro kostar.

Tips: Om du har en Android-telefon är Sony WF-1000XM3 sannolikt ett bättre val. Bättre ljudkvalitet, bättre brusreducering och lägre pris. Men har du en iPhone är det svårt att komma runt smidigheten med AirPods Pro och integrationen i iOS.

6. Öronkuddarna är proprietära och svåra att hitta

Det medföjer tre öronkuddar med olika storlekar när du köper AirPods Pro. Om ingen av dem gör att hörlurarna sitter bra så är det kört. Det är bara Apple som tillverkar och säljer de officiella kuddarna, och det finns bara tre storlekar. Och många butiker klassar in-ear-lurar som hygienprodukter, vilket betyder att du får svårt att returnera dina 2-3 000 kronors hörlurar om de inte passar bra. Osis.

En positiv sak är dock att du kan köpa tredjepartskuddar om du vill. Jag har provat två varianter från Nearplugs och de fungerar riktigt bra (speciellt den svarta varianten är riktigt sköna för just mina öron). Här kan du läsa en recension av de vita öronkuddarna.

Tips: Behöver du byta öronkuddarna till dina AirPods Pro? Så här gör du. Besök den här supportsidan hos Apple, välj AirPods > AirPods borttappade eller saknas > Byta AirPods Pro-öronkuddar > Beställa en bytesprodukt. Följ instruktionerna på skärmen!

7. Anslutningsproblem och dålig tillförlitlighet

För de flesta fungerar AirPods Pro helt utmärkt, men för en del krånglar hörlurarna rejält med dålig förbindelse mellan lurarna och batteriproblem. Det är allt från att ena luren inte har ljud, till att ingendera låter alls. Och för en del går det inte ens att ansluta på korrekt vis till en iPhone eller iPad, och när det väl händer igenkänns inte hörlurarna som AirPods Pro av iOS.

Tips: I många fall kan problem med anslutningen lösas om du återansluter hörlurarna till din mobiltelefon eller surfplatta. Sätt hörlurarna i laddningsetuit, gå till Bluetooth-inställningarna och välj att glömma hörlurarna. Håll nere knappen på laddningsetuit tills lampan blinkar och anslut som du fjorde första gången.

8. Kräver senaste versionerna av iOS, iPadOS, watchOS, tvOS eller macOS

AirPods Pro kräver att du har de senare versioner av Apples operativsystem för att fungera (optimalt). Det betyder följande versioner eller senare:

  • iOS 13.2
  • iPadOS 13.2
  • watchOS 6.1
  • tvOS 13.2
  • macOS Catalina 10.15.1

Inget problem för de allra flesta, men om du inte vill uppgradera till dessa versioner av någon anledning så är inte AirPods Pro för dig.

Tips: Apple skriver på sin webbsajt att AirPods-produkterna kräver operativsystem från Apple. Men det stämmer inte. Du kan lika gärna använda dem till din mobiltelefon eller surfplatta med Android, bara anslut via Bluetooth så bör (med betoning på bör) det fungera.

9. AirPods Pro går sakta ner i pris

apple airpods pro pris 20201019

Apple har notoriskt höga priser och deras produkter är ofta inte rabatterade när butiker kör sina stora kampanjer. Dessutom har deras produkter ofta ett högt andrahandsvärde, vilket gör det svårt att hitta stora prissänkningar ens på begagnatmarknaden (vilket iofs är bra om du vill sälja dina prylar vid något tillfälle).

AirPods Pro har länge haft ett fast, högt pris, men från cirka mars/april började en sakta nedåtgående prisförändring. På sju månader har priset minskat med cirka 28 procent, från nära 3 000 kronor till under 2 200 kronor.

Egentligen bör inte den här punkten vara med på vår topplista eftersom priset sjunkit så mycket, men jag väljer att ha kvar den för att lyfta fram pristipset om Prisjakt här under.

Tips: Vill du ha koll på när prissänkningar sker kan du använad prisjämförelsetjänster som Prisjakt. Gå till produktsidan för AirPods Pro, klicka på knappen Bevaka och fyll i din e-postadress (eller logga in på sajten) så får du ett meddelande när priserna går ner.

10. Knepig design gör AirPods Pro svåra att ta ur laddningsetuit

Nu är vi nere på petitesser, men har du någon gång provat ta ur ett par AirPods Pro ur etuit så kommer du att förstå den här punkten. Om du är det minsta svettig om fingrarna så är det svårt att få grepp. Inte minst om det är lite bråttom att få ur dem. AirPods 1 och 2 har samma irriterande problem, men det är knappast lika illa.

Tips: Behövs inget speciellt tips här. Se till att fingrarna är torra och öva lite så får du snabbt upp dem. Det är inget större problem, men kan vara lite förvånansvärt svårt i början bara. Öva!

11. Det kommer snart en ny och förbättrad AirPods Pro-modell

Uppdaterad 2022-09-23
AirPods Pro (andra generationen) är släppt och finns att köpa från den 23 september 2022. Det rekommenderade priset är 3 250 kronor och det finns nu stora chanser att gamla AirPods Pro går ner i pris i butik, och att många försöker sälja sina gamla AirPods när de köpa de nya. Passa på att leta lägre priser på gamla Pro-modellen om du inte vill betala premiumpris för de nya hörlurarna.

Det ryktas att Apple tänker presentera andra generationens AirPods Pro under våren 2021. Det är inte officiellt, men rapporter från flera håll indikerar att ny Pro-hörlurar kan vara redo att lanseras snart. Det betyder att om du köper befintliga AirPods Pro redan nu så betalar du flera tusenlappar för hörlurar som snart blir utdaterade.

Du får så klart allt det bra som AirPods Pro erbjuder redan nu (och det finns några riktigt bra anledningar till varför du ändå ska köpa dem), men kanske är det värt att vänta en månad eller två och se om Apple faktiskt släpper en ny modell snart?

När Apple introducerade AirPods Pro i november 2019 var priset cirka 3 100 kronor. I skrivande stund har priset minskat med 30 procent, ner till runt 2 100 kronor istället.

12. AirPods Pro har inte stöd för Lossless Audio och HiFi Lossless Audio

Uppdatering 2022-09-23
AirPods Pro HAR stöd för förlustfritt Lossless-ljud, däremot har inte andra generationens AirPods Pro det. Läs mer om Lossless hos Apple här och eller om det potentiellt kommande stödet för Lossless till AirPods Pro 2 hos Tekniksmart här.

Apple släpper ett nytt och förbättrad ljudformat på Apple Music som ökar ljudkvaliteten. Formatet heter Lossless Audio och HiFi Lossless Audio – och det fungerar inte med dina AirPods Pro.

Eftersom AirPods Pro endast kan anslutas via Bluetooth, och den trådlösa anslutningsmetoden stöder inte det nya formatet eftersom bandbredden är för begränsad, så faller hörlurarna till korta.

Det här är inget som Apple kan fixa i efterhand eftersom Bluetooth 5.0 är begränsningen här. Däremot kommer AirPods Max ha stöd för Lossless Audio i framtiden med en kommande uppdatering; dock endast via Lightning-kabel.

Related Articles

2 Comments

  1. Måhända är detta en gammal artikel, men punkt 10 är inte helt korrekt. Lyckas man inte få ut sina AirPod Pro ur laddningsetuit använder man fel teknik. Man ska inte försöka dra ut dem med två fingrar utan putta dem vertikalt mot locket så glider de ut.
    Och eftersom artikeln berör 2020 i helhet är inte punkt 9 giltig längre heller.

    1. Hej och tack för din kommentar. Du har helt rätt kring prisförändringen och uttagandet ur chassit. Jag uppdaterar artikeln för att reflektera en mer korrekt nutidsbild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button