Därför ska din webbsajt använda en CDN-tjänst
Med en CDN-tjänst laddar din webbsajt snabbare – oavsett vart i världen dina besökare befinner sig. Sajten kan även få ökad säkerhet mot hackare och så kallade DDoS-attacker.
- CDN-tjänster sprider dina filer till hundratals servrar runt om i världen
- Gratis SSL-certifikat ökar säkerheten för din webbsajt
- Finns alternativ som är gratis och de som kostar några hundralappar per år
- Tar bara några minuter att komma igång – lätt att implementera i WordPress
- Cloudflare, KeyCDN, Amazon Cloudfront CDN är alla utmärkt alternativ
CDN är en förkortning av Content Delivery Network. Precis som namnet antyder handlar det om ett nätverk för distribution av innehåll, och då främst statisk data.
CDN-tjänster bygger upp enorma nätverk av servrar som sprids runt om i världen. När en besökare laddar din sida vet CDN-tjänsten vilken server som är närmast och serverar webbsajtens filer därifrån.
Det betyder snabbare återkomsttider och kortare laddningstider. Dina besökare stannar därmed längre och din bounce-rate går ner.
Här är anledningarna till varför din WordPress-sajt ska använda en CDN för att bli snabbare och säkrare.
Bättre prestanda och lägre åtkomsttider
Det viktigaste med CDN-tjänster är att de sprider ut dina filer på servrar över hela världen. På så vis kan besökare som inte är från landet där servern befinner sig få filerna mycket snabbare, och därmed minskar laddningstiden.
Men det är inte hela sanningen och enda fördelen. Även handskakningar mellan server och webbläsare för TCP och TLS går snabbare. Det gör att tiden från att du ser en helt vit sida till att något laddas överhuvudtaget minskar.
Populära webbsajer med internationellt innehåll kan mer än halvera laddningstiden med rätt CDN.
Kompletterar och avlastar din webbserver
Om du använder ett vanligt webbhotell som Loopia och One.com begränsas du av deras så kallade delade ”hosting”. Det betyder att din webbsajter delar samma server som hundratals eller tusentals andra, och med begränsade resurser minskar prestandan för din sajt.
Istället för att din populära webbsajt ska ladda filer från en långsam server som andra också nyttjar kan du låta en snabb CDN sköta jobbet. De är ofta mycket kvickare med kraftfullare servrar och snabba internetanslutningar.
Även om du betalar för en egen webbserver är CDN-tjänster bra. Ofta har man en viss mängd bandbredd som får nyttjas varje månad, och med en CDN minskar belastningen på den kvot du betalar för. Du kan därmed få mer trafik till servern utan att det kostar dig mer i månaden.
Ökar SEO:n för din webbsajt
När webbsajten laddar snabbare blir både besökarna och Google glada. I längden hjälper det dig att klättra i sökresultatet på Google och ranka bättre med dina sidor. Om sajten laddar långsamt blir det precis tvärtom i effekt så klart.
Snabbare webbsajter är extremt viktigt. Det betyder nöjdare kunder. Sidhastigheter är betydande för ranking. – Matt Cutts
Om din webbsajt laddar på mer än två sekunder betyder det att du riskerar att tappa positioner i sökresultatet hos Google. Samtidigt ökar risken att besökare stänger ner din sida för att de inte får resultat snabbt nog.
CDN-tjänster minskar risken för att ranka dåligt på Google och gör att fler besökare stannar på din webbsajt längre.
Skalar automatiskt med din webbsajt
En fördel med att använda CDN är att tjänsten automatiskt skalar i takt med att din webbsajt får mer trafik.
Du behöver faktiskt inte göra något alls när du får fler besökare. Oavsett om du går från 100 besök till 1 500 besök varje dag, eller 10 000 besök till 100 000 varje dag så är CDN-tjänsten kapabel att hantera det.
Det gäller både över lång tid och snabba trafikspikar, exempelvis om du får en länk på en betydligt mer populär webbsajt som driver trafik.
Hur bra det fungerar med ökad trafik beror helt på vilken tjänst du använder. Om du inte tycker att ena tjänsten håller måttet för dina behov kan du enkelt byta till en annan.
Bättre säkerhet mot hackare och DDoS-attacker
Med dagens klimat på internet är den här punkten nästan viktigare än SEO och snabba laddningstider. Hackare bombarderar webbsajter med attacker för att komma åt servrar. Om de lyckas laddar de upp skadlig kod som sedan försöker infektera alla besökare till just den servern.
Det här är givetvis mycket allvarligt och kan bara några timmar resultera i ett mycket dåligt rykte för vilken webbsajt som helst. Om du inte direkt upptäcker ett intrång kan tusentals besökare drabbas och Google straffa din webbsajt hårt.
CDN-tjänster är inte kompletta skydd. De kompletterar genom att erbjuda din webbsajt SSL-kryptering med delade certifikat.
Cloudflare har en gratistjänst som ger dig full SSL-kryptering utan att det kostar dig en enda krona. Ofta kan du få ett certifikat via webbhotellet för någon hundralapp, men Cloudflare ordnar allt åt dig kostnadsfritt. Du slipper krångla med ändring av IP-adresser, Let’s Encrypt och scriptkod. Registrera ett konto, följ instruktionerna, klart.
Många CDN-tjänster har dessutom säkerhetssystem som analyserar all trafik som passerar deras servrar. När de upptäcker något som är potentiellt skadlig kan de strypa åtkomsten och därmed stoppa eventuella hackare och andra hot.
Om någon får för sig att DDoS-attackera din webbserver kan en CDN-tjänst avlasta servern och hålla den igång medan attacken pågår. DDoS betyder att ett stort antal internetanslutna enter skickar extrema mängder trafik mot en ensam server för att knäcka denna. Med en CDN mellan dig och skyddas du bättre (men aldrig helt).
Mycket enkelt att implementera
En fördel med CDN-tjänster är att de är enkla att implementera utan att du behöver knacka kod.
KeyCDN har egna plugins till WordPress som med rätt auktoriseringsuppgifter omedelbart kör igång deras CDN åt dig. Cloudflare sköter allt i bakgrunden utan plugins och använder du ett cache-plugin som WP Super Cache finns stöd för CDN-tjänster i inställningarna.
Vad du måste tänka på är att det tar lite tid innan CDN-tjänsten laddat över alla dina filer till sina servrar och kan sprida dem i sitt nätverk. Beroende på sajtens storlek kan det dröja några minuter till timmar innan spriden är komplett.
Glöm inte att optimera WordPress för snabbare laddningstider och fler glada besökare. I artikeln Tips för att snabba upp WordPress får du praktiska och snabba råd om hur du gör din webbsajt kvickare.