Så går du från ett webbhotell till VPS – därför ska du byta
Är det dags att ta steget från webbhotellet till en VPS, eller är du bara nyfiken på hur man gör för att byta? Här går vi igenom de saker du måste tänka på inför flytten – och tipsar om hur du går tillväga med ett byte för dig som använder WordPress.
- Din webbsajt kan bli mycket, mycket snabbare med en VPS
- Ökar kraven på din tekniska kompetens
- Du får större frihet och kan göra mer saker än på webbhotellet
- Mycket viktigt att säkerhetskopiera dina filer och databaser regelbundet
- Det här kan du använda en VPS till
Det kan vara lite knepigt om man aldrig har använt en VPS tidigare. Eller kanske ens arbetat något med Linux. Men om du bara tar det lugnt längs vägen, läser på ordentligt och förstår vad du ger in på, då kommer allt sannolikt att gå bra.
Så vad menar vi då med ”sannolikt”? Jo, det finns en hel rad med utmaningar som måste tacklas innan du är klar med bytet. Och när det är klar – då har du regelbundet underhåll att tänka på, så även om webbsajten fungerar klockrent direkt efter bytet så slutar det inte där.
Men innan vi går in på detaljer så måste vi ställa en viktig fråga till dig. Behöver du verkligen byta till en VPS?
Tecken på att du måste byta till VPS
- Din webbsajt laddar långsamt
- Du måste använda mjukvara som webbhotellet inte stöder
- Webbsajten använder mer bandbredd än webbhotellet tillåter
- Du ser en kraftig ökning i besöksantal
Om du märker att din webbsajt laddar långsammare än tre sekunder är risken stor att din sajt antingen är dåligt optimerad eller att webbhotellet är långsamt. Om det tar längre än tre sekunder riskerar du att tappa besökare, vilket i längden påverkar både sajtens rykte och placeringar på Google.
Ibland vill man använda mjukvara som webbhotellen oftast inte stöder, exempelvis Memcached som kan snabba upp din webbsajt rejält. Med en VPS kan du installera precis vad du vill och göra de justeringar som behövs för att webbsajten ska fungera optimalt.
Har du oturen (eller turen?) att bli varnad för att din webbsajt använder för mycket bandbredd? Har du stora mängder besökare finns risken att du överskrider den gräns som webbhotellet har satt, och då kan det i absolut värsta fall göra att sajten slutar fungera.
Skrivit ett blogginlägg som plockats upp av de superstora bloggarna? Har du turen att bli exponerad av andra webbsajter som länkar kan antalet besökare öka explosionsartat på kort tid, och det är inget som webbhotellet kan hantera på bra sätt. Med en VPS kan du däremot skala upp hårdvaran efter behov, även för korta stunder.
Okej, så du är övertygad om att VPS är rätt väg för dig. Innan du kör igång bör du fundera på några viktiga punkter. Härifrån förutsätter vi att du redan har hittat en bra VPS-tjänst att använda.
Innan du påbörjar övergången till VPS
- Exportera alla filer och databaser från webbhotellet
- Notera alla IP-adresser som används idag – samt de nya för VPS-servern
- Avsätt åtminstone några timmar till arbetet
- Undvik att göra ändringar på din webbsajt innan arbetet är helt klart
- (Valbart) Använd Cloudflare för att underlätta övergången
När du kör igång med bytet är det viktigt att inte göra ändringar på din webbsajt efter att du sparat filer och databaser på din dator. Undvik alltså att skriva blogginlägg eller dylikt – det kommer i så fall inte att visas på din nya server.
Domännamnet till din webbsajt pekar just nu mot webbhotellets IP-adresser. När du kopierat alla filer och databaser till nya servern ska du notera vilka IP-adresser som används idag samt vad de nya är till servern. Du hittar uppgifterna i respektive kontrollpanel till webbhotellet och VPS-tjänsten.
Det är viktigt att du inte stressar. Räkna med att det tar ett par timmar beroende på hur snabbt internet du har, vilken nivå din tekniska kompetens är och huruvida du använt Linux-kommandon tidigare eller inte. Ett tips; kör inte igång på morgonen om du har eftermiddagen bokad till annat.
Om du inte har testat Cloudflare tidigare är det något vi starkt rekommenderar att du använder. Läs mer om Cloudflare här under.
Därför ska du använda Cloudflare
- Cloudflare placerar sig mellan din VPS-server och besökarna
- Underlättar bytet mellan webbhotell och VPS
- Snabbar upp din webbsajt med cache & andra funktioner
- Ökar säkerheten och håller sajten igång när servern går ner
Cloudflare är en tjänst som placerar sig mellan din webbsajt och besökarna. Tjänsten blir en brygga mellan domännamnet och dina filer. När en besökare klickar på en länk till din sajt eller skriver din domännamnet är det Cloudflare som berättar vilken IP-adress som ska användas för att hitta webbsajten.
Cloudflare cachar dina filer över hela världen så att besökare upplever att den laddar snabbare, oavsett om de befinner sig i Sverige, USA eller Australien. För att nämna några länder av de många som Cloudflare har servrar i. Tjänsten kan komprimera dina bilder, snabba upp körning av javascript och mycket mer – och det kostar inte en enda krona.
Dessutom stoppar Cloudflare DDOS-attacker och om din server kraschar ser tjänsten till att besökarna får se en kopia istället för en Error 500-sida tills du löser problemen med sajten.
Du kan läsa mer om Cloudflare och registrera ett gratiskonto här (inte en affiliatelänk).
Sätt upp en VPS-server hos Cleura (tidigare CityCloud)
Vi använder Cleura för vår VPS-server. Om du vill komma igång nästan kostnadsfritt med en server så är deras tjänst en bra start. De tar betalt per timme och du behöver inte låsa dig till månads- eller årsbetalning. Registrera ett konto här för att komma igång – sen tar vi stegen för att skapa en server här under.
1. När du är inloggad – klicka på fliken ”Servers” till vänster på bildskärmen. Därefter klickar du på ”Create server”.
2. Byt det ifyllda server-namnet mot något mer praktiskt. Välj därefter zon i antingen Karlskrona eller Stockholm. Det kommer inte att göra någon skillnad beroende på vad du väljer, det är bara efter personligt tycke.
3. I kolumnen ”Image” scrollar du nästan längst ner och väljer den senaste Ubuntu-versionen. I skrivande stund är det ”Ubuntu 18.04 Bionic Beaver. Notera även att du har en tydlig kostnadskalkyl som är grönmarkerad till höger på skärmen.
4. Vi ska göra en LAMP-installation som gör att Apache, MySQL och PHP installeras tillsammans med Ubuntu. Notera att ”Yes, please perform package update” ska vara förkryssad, klicka därefter på Ubuntu 16.04 LAMP.
5. Om du inte har specifika räcker de förinställda specifikationerna för servern. Det betyder 1 GB RAM-minne, 1 processorkärna och en volym för lagring på 20 GB. Det enda valet du gör här är att kryssa för ”Create external IP” så att din servern går att nå via internet.
6. Ändra användarnamnet och fyll i ditt lösenord två gånger i den orange rutan till vänster på skärmen. Dubbelkolla att alla dina inställningar ser rätt ut – klicka sedan på knappen ”Create server(s)” i den högra, nedre delen av skärmen.
7. När du väntat en liten stund (det tar bara några sekunder) så kommer skärmen att se ut likt på bilden ovan. Notera den gröna cirkeln som indikerar att servern är igång och fungerande. Skriv upp IP-numret tillsammans med användarnamnet som du ändrade tidigare i den orange rutan.
8. Nu ska du logga in på servern och kolla så att den faktiskt fungerar. Därefter gör vi en uppdatering av all mjukvara som finns så att de är av senaste versionerna. Vi använder oss av Terminalen eftersom vi kör macOS, om du har Windows är det Putty du ska använda här. För att logga in på din server gör du följande:
- Skriv in
ssh användarnamn@ip-adress
(givetvis byter du mot rätt namn och ip-adress) - Skriv ”yes” när systemet ber dig göra det
- Skriv in lösenordet du valde tidigare
9. Nu bör du se en skärm som liknar den här ovan. Notera att vi har dolt text på tre ställen eftersom vi inte behöver via användarnamnet till servern. Nu ska vi uppdatera mjukvaran och sen starta om servern.
- Skriv
sudo apt update && sudo apt upgrade
och tryck ENTER - Om du ombeds trycka ”y/Y” för att installera uppdateringar så gör du det.
- När eventuella installationer är klara startar vi om servern.
- Skriv
sudo reboot
Det kommer nu att stå något likt:
Connection to 188.212.108.39 closed by remote host.
Connection to 188.212.108.39 closed.
Det betyder att servern startar om sig. Du kan inte ansluta förrän den är omstartad, det tar bara någon minut. Därefter kan du prova att ansluta igen med samma ssh-kommando som du körde tidigare.
Klart!
Påbörja övergången från webbhotell till VPS
Nu kör vi igång med bytet! Det är dags att göra de praktiska sakerna som att exportera och kopiera alla dina filer och databaser. Få igång webbservern på VPS-tjänsten och ändra i konfigurationerna så att det faktiskt fungerar korrekt.
Notera att vi härifrån förutsätter att du använder WordPress för din webbsajt. Om du använder en annan plattform kan det tillkomma saker som måste göras för att din VPS ska fungera korrekt.
Exportera alla filer och databaser
- Ladda ner filerna via FTP
- (1) Exportera databasen från phpMyAdmin
- (2) Exportera databasen via kontrollpanelen
Öppna din FTP-klient på datorn och anslut till ditt konto hos webbhotellet. Inloggningsuppgifterna och eventuella guider om det behövs hittar du via kontrollpanelen till webbhotellet.
Så här gör du om du använder FTP-klienten Cyberduck:
1. Öppna Cyberduck på datorn
2. Klicka på ikonen vid ”Ny anslutning”
3. Skriv in adressen till servern för databasen i fältet ”Server”
4. Fyll i användarnamn och lösenord till databasen i respektive fält
5. Klicka på anslut
6. Navigera till mappen som innehåller alla filer och undermappar till din webbsajt
7. Markera alla filer med CTRL + A (Windows) eller CMD + A (macOS), högerklicka och välj ”Hämta till…”
8. Välj en förberedd och tom mapp på datorn (har du ingen kan du skapa en ny mapp via dialogrutan)
9. Klicka på Välj.
Nu är det bara att vänta tills nerladdningen är klar. Medan du väntar kan du exportera databasen som används med WordPress.
Via kontrollpanelen på webbhotellet kan du se vilka databaser du använder. Klicka på den som används till WordPress. Om du har ett bra webbhotell bör du kunna ladda ner en kopiera av databasen direkt via kontrollpanelen. Om inte är det dags att bli mer praktisk.
Leta reda på inloggningsuppgifterna till databasen för WordPress. Om du inte kan se dem via kontrollpanelen finns de även i filen wp-config.php som du laddar ner via FTP.
1. Hitta inloggningen till phpMyAdmin via kontrollpanelen
2. Fyll i ditt användarnamn och lösenord till databasen
3. När phpMyAdmin laddat klart klickar du på databasnamnet i vänstra spalten
4. Klicka på fliken Exportera
5. Klicka på knappen Kör
6. Vänta tills filen laddats ner
Bra jobbat! Du har nu en exporterad säkerhetskopia av din databas. Den här är helig och dyrbar, så tappa inte bort den.
Databasen exporterad och alla filer snyggt nerladdade i en mapp? Dags att ladda upp dem till VPS:en.
Ladda upp filerna och databaserna till VPS:en
- (1) Ladda upp filerna via FTP
- (2) Ladda upp filerna via SCP
- (1) Importera databaser via phpMyAdmin
- (2) Importera databaser via MySQL
Nu är det dags att ladda upp allt till din VPS-server. Som tidigare nämnt förutsätter vi att det redan finns en konfigurerar webbserver med Apache eller Nginx, MySQL och PHP. Vår rekommendation är att du inte använder FTP för att ladda upp dina filer till servern. Det är betydligt säkrare att undvika FTP och bara använda SCP, så det är metoden vi beskriver här.
Ladda upp filerna
Till detta behöver du 1) IP-adressen till servern, 2) ditt användarnamn på servern och 3) lösenordet till användaren. Redo?
- Öppna Terminalen i macOS eller Putty i Windows
- Skriv in raden här under: ersätt filnamnet, användarnamnet och IP-adressen
scp filnamnet.zip namn@ip-adressen:~/
- När filen är uppladdad till servern loggar du in på den med följande kommando
ssh namn@IP-adress - Skriv in lösenordet när du uppmanas att göra det
Om du använder kommandot ”ls” bör du se din zip-fil på servern. Nu måste du packa upp den så att alla filerna hamnar i rätt mapp på webbservern. Om du använder Apache kan den sökvägen se ut såhär:
/var/www/html.
Stämmer det skriver du följande:
sudo unzip filnamn.zip -d /var/www/html
Får du ett felmeddelande om att unzip inte är ett giltigt kommando? Då kör du bara kommandot ”sudo apt install unzip” först. Sen kör du ovanstående kommando igen.
När alla filerna byter du ägare på filerna till webbservern:sudo chown www-data:www-data /var/www/html
Och så ändrar vi filrättigheterna för mapparna:sudo find . -type d -exec chmod 755 {} \;
Därefter filerna:sudo find . -type f -exec chmod 644 {} \;
Klart! Nu bör alla filerna vara på plats,.
Importera databasen
Med alla filerna på plats är det dags att få in databasen; det gör du snabbt och enkelt via Terminalen/Putty:
Logga in som root eller motsvarande användare:mysql -u root -p
Nu skapar du en ny databas:CREATE DATABASE new_database;
Avsluta mysql-shell:Tryck CTRL + D på tangentbordet
Importera innehållet i din gamla databas till den nya:mysql -u användarnamn -p namnet-på-nya-databasen < filnamnet-på-gamla-databasen.sql
Fyll i lösenordet till mysql-användaren när du uppmanas göra det.
Nu måste du ändra uppgifterna i wp-config.php så att WordPress vet var din nya databas finns och vilka inloggningsuppgifter som används. Du kan öppna filen direkt i Terminalen/Putty med:sudo nano /var/www/html/wp-config.php
Databasens användarnamn är den nya du skapade:define('DB_NAME', 'SKRIV DATABASENS NAMN HÄR');
Användarnamnet är den till nya databasen:define('DB_USER', 'SKRIV ANVÄNDARNAMNET HÄR');
Och så lösenordet till nya användaren:define('DB_PASSWORD', 'SKRIV LÖSENORDET HÄR');
Adressen är med stor sannolikhet localhost:define('DB_HOST', 'SKRIV ADRESSEN TILL DATABASEN HÄR');
Spara wp-config.php.
Testa din sajt om den fungerar
Rent tekniskt ska din webbsajt fungera nu. Ofta är det något i bakgrunden som ställer till med problem, så innan du byter IP-adress hos domänregistraren eller Cloudflare bör du dubbelkolla att allt ser bra ut.
För att göra det gör du en ompekning till nya servern för bara din dator. Det gör du genom att ändra hosts-filen.
Mac:
- Öppna Terminalen
- Skriv sudo nano /etc/hosts
- Använd piltangenterna och gå längst ner i filen
- Skriv IP-adressen till din VPS-server, följt av domännamnet (likt bilden ovan)
- Tryck Control + X
- Tryck Y för att spara
Windows 10:
- Öppna sökrutan och skriv in Anteckningar eller Notepad
- Högerklicka på appen, välj att köra som administratör
- Gå till menyn, välj öppna fil
- Skriv in c:\windows\system32\drivers\etc\hosts
- Gå längst ner i filen
- Skriv IP-adressen till din VPS-server, följt av domännamnet
- Spara filen
När du skriver domännamnet i webbläsaren ska sajten laddas från nya servern och inte webbhotellet. Surfa runt på din sajt och kolla att allt ser bra ut. Prova att logga in till admingränssnittet, ladda upp en bild och spara ett inlägg. Om allt verkar fungera korrekt, då är det dags att ändra för alla dina vanliga besökare.
Öppna hosts-filen igen (om du redan stängt den efter förra ändringen) och ta bort raden du lade till. Spara och ladda om din sajt i webbläsaren. Den ska nu hämta sajten från ditt webbhotell.
Ändra IP-adresserna hos Cloudflare eller domänregistraren
Om du använder Cloudflare kommer ändringen av IP-adress att synas omedelbart.
- Öppna cloudflare.com i webbläsaren
- Logga in på ditt konto
- Klicka på fliken DNS längst upp på skärmen
- I listan med DNS-inställningar ska du ändra på två ställen:
- DNS-inställningen med ditt domännamn i kolumnen ”Name”
- DNS-inställningen med ”www” i kolumnen ”Name”
- Klicka på respektive IP-adress och ändra till VPS-serverns IP-adress
- Du behöver inte klicka spara – Cloudflare ändrar automatiskt
Om du istället använder din domänregistrar kan det se lite olika ut beroende på vilken du använder. Gå till kontrollpanelen för din domänregistrar, öppna DNS-inställningarna och följ instruktionerna för att göra samma ändring där. Tänk på att det kan ta upp till 24 timmar innan IP-ändringen syns för alla.