Test: Logitech MX Keys är bästa tangentbordet
Logitech MX Keys är ett relativt dyrt med högkvalitativt tangentbord för professionella användare. Vi har recenserat modellen och vågar påstå att tangentbordet är det bästa alternativt för både Windows och Mac under 2020 – här förklarar vi varför!
Innehåll
- Bästa tangentbordet på marknaden för dig som skriver mycket
- Högt pris, men fantastisk känsla och stabili konstruktion
- Handledsskyddet är bekvämt men svårplacerat
- Lästips: Logitech 4K Pro Magnetic Webcam – webbkamera till Apple Pro Display XDR
Vad är Logitech MX Keys?
Logitech MX Keys är ett professionellt tangentbord med bakgrundsbelysning, stöd för både Windows och Mac, samt funktioner för att sömlöst växla mellan tre olika enheter på sekunder. Logitech MX Keys kostar strax över 1 000 kronor och är ett säkert val för den som värdesätter stabilitet och funktionalitet.
Är Logitech MX Keys prisvärd?
Med en prislapp över 1 000 kronor är Logitech MX Keys sannolikt inte det bästa valet för många datoranvändare. Många klarar sig långt med betydligt billigare tangentbord för lite dator användning då och då.
Men om du använder datorn flera timmar varje dag, primärt för att skriva stora mängder text, då är Logitech MX Keys det absolut bästa valet och helt klart rättfärdigar den höga kostnaden. Speciellt om du ofta måste växla mellan olika enheter – exempelvis från en stationär till en bärbar dator.
Om du däremot använder din dator främst för gaming så är det här helt fel val för dig. Då rekommenderar vi istället ett gaminginriktat tangentbord vars konstruktion är anpassat för spel; framför allt tänker vi på trådbundna tangentbord med mekaniska brytare och RGB-belysning.
Vad är viktigaste sakerna med Logitech MX Keys?
1. Växla snabbt mellan tre olika enheter
Huvudnumret för Logitech MX Keys är att du med tre specialknappar kan växla mellan olika enheter.
Har du en stationär dator, en bärbar dator och en surfplatta så kan du registrera alla tre, och på sekunden hoppa mellan dem om du vill. Perfekt om du ofta tar med dig tangentbordet på gående fot, eller om du gärna har flera prylar igång samtidigt på skrivbordet hemma.
Tips: För att lägga till en ny enhet håller du ner en av snabbväxlingsknapparna tills den börjar blinka. Sen kan du ansluta tangentbordet till den nya enheten via Bluetooth precis som vilken annan pryl som helst.
Den första enheten lägger du till första gången du ansluter tangentbordet till en dator. Därefter installerar du Logitech Options för att konfigurera anslutningen till ytterligare en eller två enheter.
2. Bekväma och precisa tangenter
Tangenterna är mycket sköna att skriva på med lätt konkav design där mitten på varje tangent är lite insjunken.
Det låter kanske obekvämt, men efter bara några minuters användning så är det bland de bästa tangentborden vi någonsin provar. Varje enskilt nedslag är mjukt men utan att kännas svampigt och ljudet dämpas på ett mycket bra sätt.
Nedslagen är markanta och kräver en hel del kraft för att registreras av den anslutna datorn. Till skillnad från vissa mekaniska brytare som inte har någon tydlig gräns överhuvudtaget.
Uppdatering 2021-03-22: Hårdare tangenter och gnissel efter användning
Om tangenterna var mjuka och sköna till en början så är de betydligt hårdare i nedslagen nu. En liten men ändå nämnvärd försämring. Dessutom har vissa tangenter börjat gnissla vid nedslaget. Helt klart en stor försämring enligt mig eftersom det stör i produktiviteten.
3. Medföljande handledsskydd
Handledsskyddet medföljer i varianten som heter MX Keys Plus. Det är egentligen inget märkvärdigt utan kan i det närmaste beskrivas som ett välkommet stöd med bekväm design som dämpar för handlederna på ett trevligt sätt. Även efter flera timmar skrivande så känns handledsskyddet mycket bekvämt.
En trevlig detalj är att handledsskyddet är fristående och kan placeras precis som man vill. Undersidan är klädd i ett material som gör att skyddet inte rör sig oavsiktligt.
En schysst grej är att Logitech gjorde en liten öppning i papphållaren till handledsskyddet så att du kan känna materialet med fingrarna utan att plocka ut den.
4. Stabil konstruktion med bra tyngd
Det absolut första som många lägger märke till är tyngden i Logitech MX Keys. Det här är ett rejält tangentbord med bra tyngd och som ligger mycket stabilt på skrivbordet.
Logitech MX Keys är inte lika tungt som många mekaniska tangentbord, men med strax över 800 gram får man ändå en respektabel känsla.
Det kanske inte är en kritisk säljpunk, men vi sätter stort värde i ett lite tyngre tangentbord med en stabil ram i aluminium. Och här levererar MX Keys utan problem.
5. Både för Windows och Mac
Logitech MX Keys har stöd för både Windows och macOS. Dessutom kan du ansluta tangentbordet till Android och iOS utan problem om du vill.
Tangenterna har märkning för både Windows och Mac. Det gör det enklare att växla mellan de olika operativsystemen, men för den som måste kolla på tangenterna när hen skriver kan det bli lite förvirrande.
6. Programmerbara tangenter
Inte nöjd med hur tangenterna fungerar som standard? Inga problem, du kan enkelt programmera alla knappar högst upp på tangentbordet och välja någon av de många alternativen för dem.
Tangenterna du kan programmera är följande:
- F1-F12
- Volym +
- Kalkylatorn
- Skärmdump
- Återställ zoomning
- Lås
Tangenterna ESC samt Enhet 1-3 kan inte programmeras om, vilket är av förklarliga skäl eftersom de är nödvändiga och inte får kunna ändras.
Här är alla alternativ som kan väljas vid programmering av tangenter:
- Appmeny
- Startsida
- Starta programmet
- Ångra
- Återställ zoomning
- Åtgärdscenter
- Avancerat klick
- Bakåt
- Bilder
- Cortana
- Dela
- Den här datorn
- Dokument
- Dubbelklicka
- Enheter
- E-post
- Expandera fönstret
- Föregående spår
- Föregående spår/spola tillbaka
- Framåt
- Gör om
- Inmatningsspråk
- Kalkylator
- Klipp ut
- Klistra in
- Modifierar-knappar
- Musik
- Nästa spår
- Nästa spår/snabbspola framåt
- Ny webbläsarflik
- Nytt skrivbord
- Öppna fil
- Öppna mapp
- Öppna webbsida
- Programmeny
- Rulla åt höger
- Rulla åt vänster
- Skrivbord (föregående)
- Skrivbord (nästa)
- Snabbknappar
- Sök
- Spela/Pausa
- Stäng av
- Stäng fönstret
- Stäng skrivbord
- Kopiera
- Lås
- Start-menyn
- Stoppa
- Strömsparläge
- Tangentkommando
- Uppgiftsvy
- Vänsterklicka
- Växla program
- Växla skärm
- Videoklipp
- Visa/dölj skrivbord
- Volym –
- Volym +
- Windows-inställningar
- Zooma in
- Zooma ut
- Mediaspelaren
- Minimera fönstret
- Mittenknappen
- Ljud av
- Logga ut
- Ingen
7. USB-C och lång batteritid
Logitech MX Keys har inte den längsta batteritiden, speciellt inte med bakgrundsbelysningen aktiverad. Men tio dagar med full ljusstyrka från fullt batteri är inte illa, och om du leva med att belysningen är avstängd får du hela fem månaders batteritid.
För att ladda batteriet använder du USB-C-kontakten på tangentbordets övre, högra sida precis invid på/av-knappen. Du kan ansluta kabeln till antingen en dator eller en vanlig mobilladdare för att ladda batteriet.
När batterinivån går under 10 procents laddning stängs bakgrundsbelysningen av automatiskt (om du vill det), en liten och ilsket röd led-lampa tänds på tangentbordet och du får ett meddelande på datorskärmen om låg batterinivån.
Uppdatering 2021-03-22 – lång batteritid är nu kort batteritid
Efter att ha använt MX Keys ett riktigt bra tag så inser jag att den långa batteritiden har minskat rejält. Istället för var tionde dag så måste jag nu ladda batteriet varannan dag – en kraftig försämring alltså.
Uppdatering 2024-08-03 – ingen försämring på tre år
Trots att det nu har gått mer än tre år sen förra uppdateringen har batteritiden inte försämrats nämnvärt. Det är faktiskt förvånande med tanke på att jag använder tangentbordet dagligen. Batterikapaciteten borde ha slagit i botten vid det här laget.
8. Smart belysning med autosensor
En av de mer spännande funktionerna är att bakgrundsbelysningen kan aktiveras med en rörelsesensor när dina händer hovrar vid tangentbordet. Det förutsätter att bakgrundsbelysningen är manuellt aktiverad.
Så fort händerna når tangentbordet aktiveras bakgrundsbelysningen på sekunder. När händerna inte är nära tangentbordet stängs belysningen av efter sju sekunder. Det är inte bara riktigt coolt utan sparar även på det inbyggda batteriet.
9. Lättanvänd mjukvara för Windows och Mac
Du behöver inte använda den tillhörande mjukvaran Logitech Options om du inte vill. Men för att använda alla funktioner så är det nödvändigt på både Window och Mac.
Logitech Options är en kraftfull och användarvänlig applikation som förhöjer prestationen på Logitechs möss, tangentbord, och pekplattor. Skräddarsy din enhet med olika möjligheter och få fler funktioner än du kunnat ana.
Logitech.se
Du hittar installationsfilerna för Logitech Options på den officiella webbsajten:
- Windows 10 (exe-fil, cirka 188MB)
- Mac (zip-fil, cirka 78MB)
Tänk på att du måste ha den senaste versionen av Logitech Options för att kunna använda mjukvaran med MX Keys.
En trevlig detalj är att Logitech låter dig skapa ett konto hos tillverkaren där alla dina användarprofiler finns sparade. Perfekt om du vill ha en säkerhetskopia på inställningar eller bara vill synkronisera dem mellan olika datorer.
Tänkvärda detaljer som du måste veta om Logitech MX Keys
Allt är så klart inte bra med Logitech MX Keys. Det finns flera detaljer som gör att du kanske inte vill ha just det här tangentbordet. Alla saker vi nämner här under är inte nödvändigtvis dåliga, utan saker du bör känna till för att inte bli överraskad när du packar upp tangentbordet.
1. Konstant lutning på tangentbordet
Logitech MX Keys har en inbyggd lutning direkt i tangentbordet, och du kan inte justera den. Antingen tycker du om att tangentbordet lutar eller så gör du inte det. Om du är i den senare kategorin bör du leta dig vidare efter andra, ställbara tangentbord. Anledningen till lutningen är att batteriet, antennerna för trådlös anslutning och laddningskontakten kräver utrymmet på baksidan.
2. Begränsande mjukvara
Logitech Options är bra för de få saker som mjukvaran tillåter dig att göra, men det saknas så mycket du borde kunna ändra kring tangentbordet. Logitech har varit tämligen sparsamma i sin utveckling här och vi saknar bland annat större kontroll över belysningen.
3. Konkav design på tangenterna
Alla tangenter har en konkav design, vilket betyder att de är lite insjunka i mitten på tangenten. Vi tycker det är bekvämt och passar vår skrivstil, men om du föredrar helt platta tangenter så kan det ta lite tid att vänja dig.
4. Handledsskyddet är inte lika stabilt som tangentbordet
Handledsskyddet är ett tacksamt tillbehör som gör att handlederna kommer upp någon centimeter och får ett mjukt underlag. Och även om skyddet känns välbyggt så saknar vi samma stabilitet som i tangentbordet; undersidan är av plast och känns lite väl böjbart för vår smak.
5. Tangentbordet vet inte alltid vilket operativsystem du använder
Vi har växlat mellan flera olika operativsystem med Logitech MX Keys och initialt verkar inte tangentbordet veta vilket system vi arbetar med för stunden. Det blev uppenbart med en iPad Pro där MX Keys trodde vi fortfarande satt med Windows 10, vilket gjorde att alla specialtangenter inklusive ÖÄÅ inte fungerade. Efter några minuter och en omstart av Logitech Options på huvuddatorn löster sig dock problemet av sig själv.
Uppdatering efter fem år (nästan)
Det har nu gått fem år (nåja, nära nog) sen jag först packade upp tangentbordet och för första gången lade fingrarna mot tangenterna.
Med tanke på prislappen är fem år ett absolut minimum för ett väl omhändertaget tangentbord i min värld. Och även om det börjar kännas lite slitet på sina håll så står det sig riktigt väl. För det mesta. Små detaljer gör att jag börjar betvivla att mitt MX Keys håller året ut.
Framför allt är det den generella kvalitetskänslan vid nedslag som har försämrats genom åren. Mitt MX Keys ger inte samma taktila återkoppling som det först hade och nu börjar tangenterna upplevas så ”svampiga” i nedslaget att jag funderar på ett nytt exemplar.
En annan detalj är att E-tangenten börjar ge upp. Det är uppenbart att något har gått sönder under tangenten då den inte har samma stumhet när man trycker på tangentens ytter kanter. Den vobblar friskt och känns hela tiden som att den håller på att ramla av.
Den stora frågan är – vad ska jag ersätta tangentbordet med? Ett nytt identiskt exemplar, en Mini-modell eller något helt annat?
Specifikationer för Logitech MX Keys
Produktnamn | Logitech MX Keys |
Rekommenderat cirkapris | Cirka 1 399 kronor med handledsstöd Cirka 1 299 kronor utan handledsstöd |
Mått (tangentbord) | 131.63 x 430.2 x 20.5 mm |
Mått (handledsstöd) | 64 mm x 420 mm x 8 mm |
Vikt | 810 gram |
Systemkrav (Bluetooth) | Windows 8 / 10 macOS 10.12 eller senare Android 6 eller senare iOS 9 eller senare |
Systemkrav (USB-dongel) | Windows 7 / 8 / 10 macOS 10.11 eller senare |
Räckvidd | Upp till 10 meter |
Ställbar belysning | Ja, 7 nivåer |
FLOW-kontroll | Ja, kräver en datormus med FLOW-stöd |
Batteritid | Upp till 10 dagar med full belysning Upp till 5 månder utan bakgrundsbelysning |
Batterityp | Inbyggt batteri som laddas via USB-C |
Layout | Normalstort för Windows och macOS |