Appar

Luminar 4 – allt nytt du måste veta

Om du inte känner till Luminar-serien med smarta bildredigerare så är du inte ensam. Bredvid tungviktaren Adobe Lightroom så är Luminar från utvecklaren Skylum inte speciellt känd. Och det är riktigt tråkigt – för senaste Luminar 4 är ett ruskigt bra alternativ till en lägre kostnad.

 • En fullvärdig ersättare till Adobe Lightroom
 • Smarta AI-funktioner som hjälper i redigeringen – oftast
 • Lägre prislapp än Adobes prenumerationsnivåer
 • Både fristående och integrerad i Photoshop & Lightroom Classic

Positivt

 • Förbättrad prestanda vid redigering av bilder
 • Märkbart smartare AI-funktioner
 • Fungerar som tillägg i Adobes program
 • Stöd för destruktiv-fri redigering i RAW-filer
 • Förbättrat gränssnitt jämfört med Luminar 3
 • Låg kostnad jämfört med Creative Cloud

Negativt

 • Fortsatt dålig hastighet vid öppnande av bilder
 • Svårt att vänja sig om man har en process i Lightroom
 • Inget stöd för virtuella kopior av bilder
 • Bildgalleriet behöver bli mer funktionellt

Vad är Skylum Luminar 4?

skylum luminar 4 testbild 1

Skylum Luminar 4 är fjärde versionen av bildredigeringsprogrammet Luminar. En fullvärdig ersättare till Adobe Lightroom med en rad avancerade funktioner som med smarta algoritmer gör det lättare att få ett snabbt och praktiskt resultat i många olika scenarior.

Lät det säljande? Det är det också. Luminar 4 är faktiskt den första version som jag personligen känner är en hel ersättare till Adobe Lightroom. Äntligen är prestandan bra nog för min Macbook Pro 13″ (mid-2017) samtidigt som funktionerna känns mer intuitiva och lättarbetade än tidigare.

Luminar 4 kan användas tillsammans med mjukvara som Adobe Lightroom och ta kraften och bekvämligheten i den senaste, högteknologiska AI-bearbetningen till en arbetsplattform som många användare redan är bekanta med.

Luminar 4 är – till skillnad från Adobe Creative Cloud ett engångsköp. Du slipper prenumerationer och när du köpt bildredigeringsprogrammet kan du använda det hur mycket du vill på upp till fem datorer.

Vilka är de stora nyheterna i Luminar 4?

Prestandan

Prestandan är blivit rejält mycket bättre jämfört med Luminar 3 och de tidigare versionerna. Istället för att min Macbook Pro 13″ (mid-2017) får kämpa i en halv minut för att visa bilder så går allt nu på sekunder, om inte snabbare än så. Det är ett stort lyft som gör att jag äntligen kan säga att Lightroom har fått sig en mycket tuff konkurrent.

Min tanke om prestandan: Det märks att Luminar 4 flyter på mycket bättre än Luminar 3. Speciellt i själva redigeringen. Det tar fortfarande mycket längre tid att ladda bilder än i Lightroom, men sen flyter allt på mycket smidigare. En stor förbättring med lika stor förbättringspotential i framtiden.

Adobe Lightroom är fortfarande ljusår mycket snabbare om du hanterar stora mängder bilder. Varje bild laddar blixtsnabbt och funktionerna är också snabba. Luminar 4 behöver optimeringar för att nå samma nivåer, men det här är en stor förbättring ändå.

AI Sky Replacement

AI Sky Replacement identifierar en himmel i bilden och gör att du på ett snabbt vis kan ersätta denna om det behövs. Enligt Skylum kan AI Sky Replacement ersätta himlen i bilder utan att övergångar ser konstiga ut eller att det uppstår glorier och artefakter. Det ska helt enkelt bli ett mer naturligt resultat som ser mer realistiskt ut än med andra lösningar.

Mina tankar om AI Sky Replacement: Okej, jag är officiellt imponerad. Den här funktionen är inte bara användbar utan riktigt, riktigt bra. Förutsatt att mjukvaran har skarpa linjer och kontraster att arbeta med. Måla var du vill ha himlen och AI Sky Replacement hittar själv kanterna. Riktigt bra gjort!

En nämnvärd detalj är att AI Sky Replacement har svårt att hantera mjuka övergångar. Det är mycket lätt att få oönskade ”kanter” längs suddiga övergångar där mjukvaran inte helt kan hantera den oklara delen mellan himmel och för- eller bakgrund. Något att tänka på när du tar dina fotografier.

AI Structure

AI Structure identifierar alla föremål i bilder och förbättrar alla delar separat från varandra. Det betyder att AI Structure kan hitta alla ansikten och gör ansiktsspecifika redigeringar i dessa, men också bakgrunder och liknande som får en separat men naturligt kompletterande redigering för att det ska bli så naturligt som möjligt.

Min tanke om AI Structure: Efter att ha provat en rad olika scenarion så är min tanke att AI Structure kanske inte är den mest användbara fuktionen. Det finns inget där som ”lyfter” mina bilder – men det kan så klart vara annorlunda för dig. Ger ett naturligt resultat som inte känns överredigerat.

AI Skin Enhancer

AI Skin Enhancer hjälper till att identifiera hud i bilder och applicerar subtila förbättringar som tar bort akne, fräknar och liknande. AI Skin Enhancer behåller samtidigt hudporer och andra smådetaljer för att ge detaljerade bilder som inte känns överredigerade. Det gäller även hår, ögonfranskar och liknande som hjälper till att ge ett naturligt resultat.

Min tanke om AI Skin Enhancer: Beroende på ljussättningen i bilden så gör faktiskt den här funktionen en hel del nytta. Det blir oftast en märkbar men subtil förbättring. Tillför ibland synligt brus i mörkare partier vilket inte är önskvärt.

Det är tydligt att Skylum behöver göra förbättringar här då PortraitPro är snabbare, effektivare och ger ett generellt bättre resultat. PortraitPro är dock ett dyrt alternativ för professionellt bruk och Luminar 4 gör ett bra jobb för de allra flesta.

Portrait Enhancer

skylum luminar 4 testbild 2

Portrait Enhancer är ett kraftfullare verktyg som tillsammans med AI Skin Enhancer gör en naturlig redigering av ansiktet. Bland annat kan du smalna av ansiktet när du använd vidvinkelobjektiv, skärpa upp delar som ska lyftas fram, förstärka läppfärg och göra såväl tänder som ögonvitorna vitare. Portrait Enhancer är ett komplett verktyg för ansikten.

Min tanke om Portrait Enhancer: En utmärkt instegsfunktion som är perfekt för grundläggande AI-redigering kring detaljer. Är inte lika bra som nyare versioner av PortraitPro, men för läppar, tänder, ögon och liknande är Portrait Enhancer ett bra tillägg.

Är Luminar 4 helt fristående?

skylum luminar 4 photoshop 2020
Luminar 4 fungerar som tillägg i Photoshop och Lightroom Classic
 • Luminar 4 kan användas helt fristående utan något annat bildredigeringsprogram
 • Luminar 4 kan användas som ett tillägg (plugin) o Adobe Photoshop och Adobe Lightroom

En fördel med Luminar-serien är att bildredigeringsprogrammet både fungerar fristående och som en integrerad del av Photoshop och Lightroom.

Du behöver inte Adobes mjukvara, men om du redan har ett fungerande arbetssätt i Photoshop och Lightroom så kan du gradvis byta till Luminar (eller bara komplettera din nuvarande process) utan att det blir för mycket krångel.

Här är bildredigeringsprogrammen som Luminar 4 kan användas tillsammans med:

 • Adobe Photoshop
 • Adobe Lightroom
 • Adobe Photoshop Elements
 • Capture One
 • Apple Photos för macOS

Hur mycket kostar Luminar 4?

 • En ny licens: 89 euro (942 kronor)
 • Uppgraderad licens: 74 euro (783 kronor)

Skylum Luminar 4 är knappast gratis. En helt ny licens kostar från 89 euro och ger dig ett komplett paket med bildredigeringsprogrammet som både fristående- och tillägg för Adobes program.

Har du redan Luminar 3 eller äldre så kan du uppgradera. Men kostnaden är inte mycket lägre, det skiljer bara 15 euro. Kostnaden för en uppgraderingslicens är 74 euro.

En viktig detalj är att du kan installera varje licensierad produkt på hela fem datorer. Du hanterar dina licenser via Skylums webbsajt och där kan du själv ta bort enheter och återkalla alla licenser om det behövs. Mycket smidigt!

Finns rabattkod till Luminar 4?

Ja, det finns rabattkoder i cirkulation för Luminar 4. Du bör undvika rabattsidor som gör allt för att lura på dig konstiga rabatter och kampanjerbjudanden som i slutanden bara betyder att de får betalt ett köp du gör. Och något rabatt kan du sällan räkna med.

Välj istället några av de personliga rabattkoder som testsajter av Luminar 4 erbjuder. Det finns en del tillgängliga och de är mer tillförlitliga än rabattsidorna.

Här är några rabattkoder som jag personligen bekräftat fungerar den 27 november 2019:

 • SHOTKIT (10% avdrag)
 • NATURETTL (10% avdrag)
 • STUCKINCUSTOMS (10% avdrag)
 • EDITMEPHOTO (10% avdrag)

Läs mer på Skylums officiella Luminar-sida.

Finns en testversion av Luminar 4?

Ja, Skylum erbjuder 14 dagars gratis användning av Luminar 4. Till skillnad från vissa andra mjukvaror så har du full åtkomst till alla funktioner i bildredigeringsprogrammet under testperioden. Dessutom märker Skylum inte exporterade bilder på något vis, så det är bara att installera och köra igång utan restriktioner.

Du kan ladda ner en testversion av Luminar 4 här.

Luminar 4 vs Luminar Flex – vad är skillnaden?

Luminar 4: Den senaste versionen av Luminar som fungerar både fristående och integrerat som tillägg i Adobe Photoshop och Lightroom Classic. Har ett bildgalleri och du kan applicera effekter på flera bilder samtidigt.

Luminar Flex: En integrerad bildredigerare som fungerar i Adobe Photoshop och Lightroom som ett tillägg. Baseras på den äldre Luminar 3.1.0 i skrivande stund och saknar alla de nyheter som Luminar 4 erbjuder. Ett populärt alternativ bland de som exempelvis inte vill ha ett bildgalleri.

Nämnvärt är att Luminar Flex inte kommer att uppdateras med några större förbättringar i framtiden. Enligt en talesperson för Skylum på det officiella forumet så är Flex 2.0 inte planerad för framtiden. Det kommer endast att släppas uppdateringar för att behålla kompatibiliteten i Adobe-apparna.

FAQ – vanliga frågor om Skylum Luminar 4

Hur mycket kostar Luminar 4?

En vanlig licens kostar 89 euro och en uppgradering från Luminar 3 eller äldre kostar 74 euro. Det motsvarar cirka 940 kronor respektive 780 kronor, omräknat med kursen för euro den 26 november 2019.

Är Luminar 4 en ersättare till Adobe Lightroom?

Både ja och nej. Du kan använda Luminar 4 som en ersättare om du vill, eller bara komplettera Lightroom med funktionerna i Luminar. Programmet är helt fristående och fungerar som tillägg i både Photoshop och Lightroom Classic.

Hur smart är funktionerna i Luminar 4?

Mina tester visar att Skylum har lyckats riktigt väl med alla AI-funktioner i Luminar 4. De är bättre och snabbare än i Luminar 3, och för det mesta gör de ett bra jobb. Tänk på att du oftast måste göra egna justeringar manuellt, lita inte fullt ut på att AI:n gör helt rätt.

Har Luminar 4 ett bildgalleri som Lightroom?

Ja, Luminar 4 har ett fullvärdigt bildgalleri där du kan importera dina fotografier. Från bildgalleriet kan du sedan betygsätta, radera, redigera och sortera bilder precis som du själv vill.

Vad är prisskillnaden på Luminar 4 och Adobe Creative Cloud?

Luminar 4 kostar 940 kronor och en årsprenumeration på Adobe Creative Cloud (med Photoshop & Lightroom) kostar 1 440 kronor. Det är en prisskillnad på 500 kronor.

Är Luminar 4 en prenumeration?

Nej, Luminar 4 är ett enkelt köp och du kan använda programmet så länge du vill, Adobe Creative Cloud däremot är en prenumeration som slutar fungera när du slutar betala.

Hur bra är Luminar 4 på att hantera Fujifilm RAF-filer?

Luminar 4 är inte lika bra som Adobe Photoshop på att hantera Fujifilm RAW-filer i RAF-formatet. Bilderna upplevs som nämnvärt mindre skarpa, även om Photoshop-uppskärpningen ställs till 0 i Camera Raw. Färghanteringen är dessutom bristfällig med tydliga färgstick som står ut från andra bildredigeringshanterare.
skylum luminar 4 fujifilm raf photoshop comp

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button