Allmänt

Leica släpper mekaniska armbandsur – här är Leica L1 & L2

Leica L1 och L2 är två analoga armbandsur som släpps i en mycket begränsad upplaga och till ett skyhögt pris. De är helt mekaniska och släppas bara i knappt 400 exemplar under 2018.

 • Börjar säljas i Leica-butiker och hos tyska juvelerare under 2018
 • Leica L1 har en tidszon medan L2 kan visa två tidszoner
 • Tysk design och tillverkning – certifiering som kronometer i Tyskland eller Schweiz
 • Boett av rostfritt stål på vanliga modellerna och begränsad upplaga med 18-karats guld

Leica har haft en lång och krånglig väg till den framgång de har idag. Flera gånger har konkursen varit nära, men den kända tyska tillverkaren har lyckats resa sig ur sin ekonomiska skugga, gång på gång.
Deras mest kända produkter är högkvalitativ optik till kameror samt range finder-kameror. Det är dock inte de enda produktsegmenten som du hittar Leicas produkter – idag finns Leica-märkta hörlurar, väskor och nära samarbeten med mobiltillverkare som sätter Leicas märke på sina modeller.

Leica L1 kostar under 100 000 kronor


Inom kort finns de bland annat även på klockmarknaden med två riktigt dyra modeller kallade Leica L1 och Leica L2.
De är designade och utvecklade helt av Leica själva. Tillverkade i tyska fabriker med manuell uppvridning av den mekaniska konstruktionen. Urverket på insidan är tillverkad av Lehmann Präzision GmbH, ett annat tyskt företag som arbetar nära Leica med projektet.
Leica L1 är den enklaste modellen för bara en tidszon medan Leica L2 kan följa en sekundär tidszon. Den gör det med hjälp av en roterande inre del med markeringar för varje timme. L2-modellen har också en dag- och nattindikator.
Någon exakt prislapp har inte avslöjats när den här artikeln skrevs. Leica lovar dock att L1-modellen kostar mindre än 10 000 euro, eller cirka 103 000 kronor. Som ovan nämnt kommer det bara tillverkas cirka 400 exemplar under 2018. Anledningen är den komplexa designen och faktumet att Leica sätter precision före allt annat.
Inom fem år ska Leica kunna producera 2 500 exemplar av båda klockorna varje år. Vi hoppas det betyder fler som arbetar med klockorna och bibehållen kvalitet, snarare än snabbare arbetstakt.

Inspiration och storlek på Leica L1 & L2

leica-l1-l2-armbandsur
Designen till Leica L1 och L2 kommer från Ahim Heine, en tysk produktdesigner som har arbetat med Leica många gånger tidigare. Han har bland annat hjälpt till att design kameror och andra optiska enheter åt den tyska tillverkaren.
Under arbetet med L1 och L2 drog Ahim inspiration från sitt tidigare arbete med Leicas kameror. Indikatorn till strömreserven har en liknande design som ljusmätaren från Leica M3, och rubinen som sitter i klockornas krona är en direkt referens till Leicas kända röda logotyp (som även finns på företagets alla andra produkter idag).
Storleken på klockorna är 41 millimeter i diameter och en tjocklek på 14 millimeter. Boetten är designad i borstat, rostfritt stål. Leica har bekräftat att ett mycket litet antal specialversioner av L2-modellen kommer att släppas där boetten är i 18-karats guld istället för rostfritt stål. Vi vill inte ens tänka på vad den kan kosta.
Leica släpper också en extra begränsad upplaga med röd design istället för svar, som ni ser på bilden här under.
leica-l1-red

Specifikationer på Leica L1 och L2

 • Tillverkare: Leica
 • Modellnamn: L1 och L2
 • Diameter: 41 millimeter
 • Tjocklek: 14 millimeter
 • Boett: Rostfritt stål med borstade detaljer
 • Visarfärg: Svart eller röd
 • Tidsindikator: Ja, både tim och var 10:e minut
 • Belysning: Ingen
 • Vattentålig: Ner till 50 meter
 • Armband: Svart kalvskin med detaljer i rostfritt stål och diamantinfattningar

Leica L1 och L2 visar timmar, minuter och sekunder. Du kan även se datum och hur mycket reservbatteri som finns kvar av de 60 timmar som du har till förfogande. När reserven närmar sig sitt slut måste du vrida upp klockan manuellt igen.
Totalt har klockorna 25 ädelstenar där 24 är diamanter och den sista är en rubin. Leica planerar att certifiera båda klockorna som kronometrar, men det är oklart om detta sker i Tyskland eller Schweiz.
Ett tiotal Leica-butiker världen över kommer att sälja L1 och L2 senare under 2018. Även ett litet antal tyska juvelerare får chansen att erbjuda klockorna till sina kunder.
Läs mer om Leica L1 och L2

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button