Därför ska du köpa AirPods Pro under 2021 – 12 anledningar
Funderar du på att köpa AirPods Pro till din iPhone eller Android-telefon? Då vill du läsa våra tio anledningar till varför det är ett smart val av hörlurar.
- AirPods Pro 2 är en stor förbättring jämfört med AirPods 1 och 2
- Första lurarna med öronkuddar och brusreducering
- Mycket bättre ljudkvalitet än syskonmodellerna
- Lästips: Lösningen om dina Apple AirPods inte spelar ljud – så gör du
AirPods Pro är hett omtalade in-ear-lurar med skyhögt pris och lika högt intresse på marknaden. Hörlurarna säljer som smör i solsken vid sidan av syskonmodellen AirPods 2, och det finns bra anledningar till varför.
Här går vi igenom några av anledningarna till varför du ska välja AirPods Pro när du köper nya hörlurar. Och om du vill ha 10 anledningar till varför du INTE ska köpa AirPods Pro så kan du läsa mer om det här.
1. Brusreducering tar bort allt oljud från omgivningen
Brusreduceringen i AirPods Pro, tillsammans med öronkuddarna, gör att omgivningens ljud effektivt minskar. Det är perfekt när du åker tåg eller buss, eller på kontoret när du vill arbeta ostört ett tag. Brusreduceringen är inte lika effektiv som med exempelvis Sony WF-1000XM3, men det är en övertygande skillnad mot AirPods 1 och AirPods 2.
Tips: Det finns hörlurar med bättre brusreducering, men AirPods Pro är helt klart bättre än både AirPods 1 och 2 även utan funktionen påslagen. Öronkuddarna hjälper med att passivt isolera ljudet från omgivningen.
2. Mycket bättre ljudkvalitet jämfört med AirPods 1 och 2
Om du använt AirPods 1 eller 2 tidigare så kommer du att märka stor skillnad med AirPods Pro. Med bättre ljudisolering behöver du inte skruva upp volymen så mycket, automatisk EQ hjälper att optimera ljudet och de interna komponenterna är betydligt mer kapabla att skapa en bra ljudbild. Ett rejält lyft på alla punkter.
Tips: AirPods Pro är bra, men knappast bäst i klassen. Sony WF-1000XM3 är nämnvärt bättre på flera punkter, och billigare. Dock inte anpassad för iOS, så det finns kompromisser också så klart.
3. AirPods Pro sitter faktiskt kvar i öronen
Tack vare öronkuddarna så sitter AirPods Pro mycket bättre än första och andra generationens AirPods. Du slipper riskera att lurarna trillar ur öronen på träningspassen eller om just dina öron inte är optimala för den hårda designen i AirPods 1 och 2.
Tips: Öronkuddarna till AirPods Pro finns i tre storlekar (alla tre följer med i köpet). Det är idag bara Apple som säljer ersättningskuddar om du behöver sådana. Kontakta Apple via företags supportsida för att köpa nya öronkuddar.
4. Bra batteritid – åtminstone till en början
Mellan 4,5 och 5 timmars batteritid per lur kan du förvänta dig med helt nya AirPods Pro. Och med lite smarta knep samt det tillhörande laddningsetuit så får du cirka 24 timmar totalt. Du kan även snabbladda lurarna i laddningsetuit i fem minuter för en timmes användning.
Tips: Tänk på att batterierna i AirPods-serien snabbt får sämre kapacitet och inte håller laddningen lika länge. Det är ett erkänt problem som Apple sällan pratar högt om. Upp till 5 timmar per laddning gäller inte speciellt länge efter att du börjat använda hörlurarna.
5. Smarta kontroller på lurarna
På lurarna till AirPods Pro sitter något Apple kallar ”Force sensor”. Med dem kan du enkelt starta och pausa uppspelningen, hoppa framåt eller bakåt i uppspelningen och växla mellan brusreducering och transparent läge. Du kan ändra inställningarna för force sensorn med iOS, dock inte på Android.
Tips: Det går inte att ändra volymen med sensorn på lurarna. För att ändra volymen kan du göra det manuellt på mobiltelefonen eller med hjälpa av ”Hey, Siri”-kommandot.
6. Smidig anslutning till iOS
Packa upp dina AirPods Pro, öppna locket bredvid din iPhone eller iPad och voila, du får ett meddelande om nya AirPods direkt på skärmen. Klicka på den enda knappen som visas och du är klar. Du kan genast använda dina nya hörlurar. Smidigare och smartare än så blir det bara inte.
Tips: Det är busenkelt att återställa dina AirPods om du behöver det. Bara gå till Bluetooth-inställningarna och välj att glömma dina hörlurar. Håll sedan nere knappen på laddningsetuit tills lampan blinkar. Återkoppla lurarna precis som normalt.
7. Lägre fördröjning (latency) än med AirPods 1 och 2
Fördröjningen i AirPods Pro är de lägst hittills i AirPods-serien. Bara 144ms vilket är 47 procent lägre än AirPods 1 och 35 procent lägre än med AirPods 2. Fördröjningen avser hur lång tid det tar från att du börjar uppspelningen på exempelvis mobiltelefonen tills att du hör ljudet i hörlurarna. Kortare tid är bättre för både film och spel eftersom det annars känns som att bild och ljud inte är i synk.
Tips: Det är normalt inget problem med fördröjning mellan mobiltelefon och hörlurar i film och spel. Detta då nyare mobiltelefoner kompenserar genom att själva fördröja ljudet lite för att bild och ljud ska vara synkroniserat.
8. Transparent läge kompletterar brusreduceringen
Transparent läge är ett komplement och direkt motsatt läge till den inbyggda brusreduceringen. Transparent läge använder lurarnas mikrofoner för att förstärka ljudet från omgivningen. Då kan du både lyssna på din musik/film/podcast och samtidigt höra vad kassörskan säger.
Tips: För att aktivera transparent läge håller du nere sensorn på vänstra eller högra AirPods Pro-lurarna. En ljudsignal indikerar när läget är aktivt. Du växlar på så vis mellan brusreducering och transparent läge.
9. IPX4-klassad design
Äntligen har Apple bemödat sig att inkludera en officiell IPX4-certifiering. Det betyder att AirPods Pro är testade enligt ramarna för IPX4-certifieringen och garanteras vara svett- och vattentåliga. Prova bara inte att bada eller duscha med hörlurarna, för det klarar de normalt inte.
Tips: Vad betyder IPX4 egentligen? Det betyder att hörlurarna klarar svett, stänk och lättare regn, men inte mer än så. Det finns inget skydd mot små dammkorn, vilket annars hade indikerats av att X byts ut mot en siffra.
10. Trådlöst laddningsetui
Jämfört med AirPods 1 och 2 så har AirPods Pro ett medföljande, trådlöst laddningsetui. Visserligen finns det till AirPods 2 med, men då måste du betala extra för det, alternativt köpa till efteråt för en tusenlapp. Om du inte vill använda trådlös laddning så använder du den medföljande USB-C-till-Lightning-kabeln.
Tips: Om du har ett trådlöst laddningsetui så fungerar i princip alla Qi-kompatibla, trådlösa laddningsplattor. Du behöver inte köpa någon officiell (och superdyr) Apple-pryl för det.
11. Bonus – öronskanning för optimal passform
Om du ansluter AirPods Pro till en iPhone eller iPad så kan du låta hörlurarna känna av om du har tillräcklig tätning mellan öronkuddarna och dina öron. Det går på någon sekund och du får snabbt besked om passformen är tillräcklig. Observera att det tyvärr inte fungerar med Android.
12. Bonus – AirPods Pro fungerar med Android
AirPods Pro fungerar nästan lika bra med Android-telefoner som iOS-enheter. Jag använder mina AirPods Pro till en Huawei Mate 20 Pro, efter att ha uppdaterats via en iPad Pro, och det fungerar helt underbart bra. Enda krångliga är att man inte kan göra inställningar eller uppdatera lurarna utan iOS, men det går att lösa med en lånetelefon om det behövs.