5 praktiska saker du kan göra med en lösenordshanterare
Visste du att lösenordshanterare kan mycket mer än bara spara dina inloggningsuppgifter. Det finns många praktiska anledningar till varför du ska använda en lösenordshanterare, men det kanske inte är helt uppenbart vad det är. Här förklarar vi fem smarta saker du kan göra – och bör göra.
1. Spara mer än bara lösenord och användarnamn
Okej, det heter lösenordshanterare, men du behöver inte begränsa dig till att bara spara inloggningsuppgifter. Du kan lagra andra viktiga data, som betalkortsinformation, kontaktuppgifter och i princip alla annan digital information som du inte vill att andra ska komma åt.
Lästips: 6 bästa lösenordshanterarna till Android & iOS
I vissa fall kan du faktiskt även spara dokument och andra filer i din lösenordshanterare. Det är inte lika smidigt som med en vanlig molnlagringstjänst, men fungerar utmärkt till bilder på exempelvis pass eller körkort.
2. Lösenordsdelning med familjen
Använder ni filmtjänster på internet inom familjen? Då kanske du vill att alla ska ha tillgång till inloggningsuppgifterna på ett smidigt sätt. Visst, du kan försöka hålla tjänsterna inloggade hela tiden, men ibland är det inte möjligt. Med en lösenordshanterare som stöder familjekonton kan du enkelt dela lösenord med alla i familjen.
En annan viktig sak med lösenordshanterare är att du kan ge åtkomst till alla dina viktiga filer och inloggningsuppgifter vid händelse av en olycka. Om något händer dig är det viktigt att en familjemedlem kan komma åt dina sajter och tjänster för att exportera exempelvis bilder och videor som måste sparas.
3. Se om dina inloggningsuppgifter är osäkra
Det bli allt vanligare att lösenordshanterare hjälper dig att förstå vilka lösenord som är enkla att knäcka. De kan också berätta om dina inloggningsuppgifter är läckta på internet. I vissa fall kan du även ändra dina lösenord på olika sajter direkt via lösenordshanteraren. Smidigare och enklare än att manuellt göra det via webbläsaren.
Sajter som Have I Been Pwned gör att du manuellt kan kolla om din mejladress finns med i databaser över läckta uppgifter. Bra om du vill ha lite extra koll och kanske inte investerat i en lösenordshanterare än. Jag kollade min mejladress och fick veta att den hittats i minst 19 olika läckor. Ajdå.
4. Hitta sajter som använder tvåfaktorautentisering (2FA)
Om du inte redan använder tvåfaktorautentisering, även kallad ”2FA”, på alla sajter där det är möjliga så bör du göra det. Med 2FA får du ett extra säkerhetslager som omöjliggör för hackare att komma åt din data om de har tagit reda på dina inloggningsuppgifter.
Med 2FA aktiverat på exempelvis Facebook måste du ha 1) ett användarnamn, 2) ett lösenord samt 3) en engångskod första gången du loggar in. Facebook kollar din inloggningsenhet och sparar den samt ditt IP i sin databas. Om en enhet som inte identifieras som din försöker logga in måste de ange en ny engångskod som skickas till din telefon.
5. Använd ett webbläsartillägg för lösenordshanteraren
Vanligast är att du behöver en lösenordshanterare till dina inloggningsuppgifter på olika webbsajter. Det är inte speciellt praktiskt att behöva kopiera och klistra in uppgifterna sajt för sajt. Därför är det bekvämt att ha ett webbläsartillägg som sköter det åt dig.
Alla stora lösenordshanterare har tillägg till alla de vanliga webbläsarna. Ladda ner tillägget till webbläsaren, installera och kör. Sen loggar du in som vanligt. När du kommer till en webbläsare som du ska logga in på kommer tillägget att hitta om uppgifter finns sparade och klistra in dem i rätt rutor åt dig.
Loggar du in på en sajt vars inloggningsuppgifter inte finns sparade i lösenordshanteraren kommer tillägget att fråga om du vill spara dem efter inloggningen.